BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Vahdettin mührü satılacak mı?

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sultan Vahdettin'in mührünün satışı ile ilgili girişime başladı.

Abone ol

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, devlet mühürlerinin satılamayacağını belirterek, bu konudaki yazılı uyarısı üzerine 17 Aralıkta düzenlenecek müzayedede Sultan Vahdettin'e ait mührün satışa sunulmayacağını ümit ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Ortaylı,son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin'e ait mührün müzayedede de satışa çıkarılması ve bu satışın durdurulmasına yönelik girişimiyle ilgili olarak AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Devlet sancaklarının ve mühürlerinin satılamayacağını, devlette kalması gerektiğini belirten Ortaylı, bunun dışındaki her şeyin açık artırmayla satılabileceğini, müzayedeye karşı olmadıklarını söyledi.

Satışa çıkarıldığı duyurulan mührün Sultan Vahdettin'e ait ''mühr-i hümayun''un devletin resmi mührü olduğunu kaydeden İlber Ortaylı, Vahdettin'in ölümüyle varislerine intikal eden ve bu süreçte elden çıkarılarak satışa sunulduğu belirtilen mührün devlette devamlılık esas olduğu için satılamayacağını, bir müzede sergilenmesi gerektiğini kaydetti. Bu konuyla ilgili yazıyı 17 Aralıkta yapılacak müzayedeyi düzenleyecek olan Portakal Sanat ve Kültür Evi'ne ilettiğini bildiren Ortaylı, henüz bir yanıt almadığını söyledi. İlber Ortaylı, ''17 Aralıkta bu satışın gerçekleşmeyeceğini ümit ediyoruz'' dedi.