Uzun yaşamak ama yaşlanmamak için tavsiyeler
Tüm insanlığın tutkusu: yaşamak ama yaşlanmamaklokman hekimin arayışı, ceyhan nehrine düşen ölümsüzlük reçetesi söylencesi, anadolu masallarındaki abu-hayat, goethe’ nin faust’u, gılgamış destanı... ölümsüz olma tutkusu. bu mümkün değil elbette. en azından şimdilik mümkün görünmüyor. ama mümkün...
Tüm insanlığın tutkusu: Yaşamak ama yaşlanmamak
Lokman hekimin arayışı, Ceyhan nehrine düşen ölümsüzlük reçetesi söylencesi, Anadolu masallarındaki Abu-hayat, Goethe’ nin Faust’u, Gılgamış Destanı... Ölümsüz olma tutkusu. Bu mümkün değil elbette. En azından şimdilik mümkün görünmüyor. Ama mümkün olan bir şey var. Biyolojik saatinizi yavaşlatabilirisiniz.
Uzun yaşamak mı, sağlıklı yaşamak mı?
Bir toplulukta “kaç kişi uzun yaşamak ister?” denilince büyük bir çoğunluk el kaldırır. “Kaç kişi sağlıklı bir yaşam ister?” denildiğinde belki daha fazla sayıda el havaya kalkar. Olayı şu şekilde çarpıtırsak; “98 yaşına kadar yaşayacaksınız, ama hayatınızın son 32 senesi yatalak olarak geçecek”. Sağlıklı bir yaşlanmaya herhalde çoğumuz hayır diyemeyiz.
Genetik faktörler ve yaşama tarzı
İnsan hayatının süresi birincil olarak genetik faktörlerle ilgilidir. Yaşama tarzımızla biz bu biyolojik saatin akrep ve yelkovanını fır fır döndürebiliriz. Ya da yavaşlatabiliriz. Biyolojik saat daha sakin ve rahat dönebilir.
Modern insanın yaşam biçimi
Hayatın koşturmacası, stres, artan sorumluluklarımız, genetiği değiştirilmiş gıdalar, sentetik ürünler, rafine şeker, aşırı işlenmiş gıdalar bunların hepsi yaşam kalitesini azaltmakta. Modern insan istediği gibi yaşamak istiyor. Sorun çıktığında da bir tablet alıp tüm sorunlarının çözülmesini istiyor. Keşke her şey bu kadar kolay olsa…
Ama yapılacak şeyler de var elbette.. İşte Op. Dr. Hasan Doğan ve Diyetisyen Turgay Köse’nin uzun ve sağlıklı yaşama dair önerileri: