BIST 9.475
DOLAR 34,57
EURO 36,03
ALTIN 2.995,65
HABER /  SAĞLIK

Uzun süre oturanlar dikkat!

Uzmanlar, uzun süre oturmanın bel ve boyun fıtığına yol açabileceğini söylüyor.

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşayanların yüzde 60 ila 85'i eskisi kadar aktif olmamakla birlikte zamanının büyük kısmını oturarak geçiriyor.

Hareketsiz yaşam tarzına sahip ve günün büyük bir kısmını oturarak geçiren kişilerin omurgasında zamanla bozulmalar meydana gelebiliyor. Uzun süreli oturulan bankacılık, muhasebecilik, kamyon-otobüs gibi uzun yol şoförlüğü gibi mesleklerde maalesef omurga rahatsızlıkları sık görülür.

Sürekli oturan kişilerin anatomik yapısı bozularak kasları zayıflıyor ve kaslar bir süre sonra eklemleri destekleyici işlevlerini yeterince yapamaz hale geliyor. Bu durum bel ve boyundaki omurlara ilave yük bindiriyor ve omurlar arasındaki diskleri aşındırarak bel ve boyun fıtıklarının oluşumunu kolaylaştırıyor.

Bu fıtıkların, önceleri oradaki bağlar, sinir kökleri, damarlar, omurilik gibi yapılara dokunup onları irrite ettiğini, daha sonra da ilerleyerek baskı yaptığını, bu baskıların da ağrı ve uyuşma gibi klinik şikayetlere neden olacağını belirten Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, uzun süre oturmaktan kaçınmak için her fırsatta ayağa kalkıp biraz yürümenin yararlı olduğunu söyledi.

ALTIN TAVSİYELER

Şahabettinoğlu, uzun süre oturmayı gerektiren işlerde çalışanların her yarım saatte kalkıp bir-iki dakika bile olsa dolaşmaları, uzun yol şoförlerinin ya da yolcularının ise 1,5 saatte bir mola verip biraz yürümelerini tavsiye etti.

"Belden bacağa yayılan ağrınız veya uyuşmanız varsa bel fıtığı, boyundan ele vuran ağrınız veya uyuşmanız mevcutsa boyun fıtığı olabilirsiniz" uyarısında bulunan Şahabettinoğlu, bu durumda öncelikle bir fizik tedavi uzman doktoruna müracaat etmelerini istedi.

FITIĞI ELLERİYLE ÖNLÜYOR

Bursa' daki merkezinde manipülasyon yöntemini 23 yıldır uygulayan Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, dünyada çok yaygın olarak bilinen ve uygulanan bu yöntemin Türkiye'de henüz yaygınlaşmadığını ifade ediyor.

Şahabettinoğlu, manipülasyon tedavisinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans uygulandığını belirtiyor.

Manipülasyon (elle tedavi) tedavisinde hastalıklı bölgeye bir takım bastırma, germe, döndürme gibi manevraların uygulandığını anlatan Şahabettinoğlu, bu tedavi yönteminin masaj ile ilgisi olmadığını, klasik batı tıbbı tedavisi olduğunu dile getirdi. Şahabettinoğlu, manipülasyon tedavisinin bel ve boyun fıtıklarındaki yüzde 98'lik bir başarı oranına da dikkat çekti.