BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Uzmanlardan kritik uyarı!

Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Şefi Prof. Dr. Levent Tabak önümüzdeki günlerde artacak olan mevsimsel olarak görülen alerjiye karşı uyardı

Abone ol

Uzmanlar, polen miktarının fazla olduğu saatlerde, açık alanlarda olabildiğince az sürelerde kalınması gerektiğini söyledi...

Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölüm Şefi Prof. Dr. Levent Tabak, özellikle ilkbahar aylarında artan polenler nedeniyle alerjik astım hastalarını dikkatli olmaları konusunda uyardı. Tabak, yaptığı yazılı açıklamada, "saman nezlesi", "bahar alerjisi" ya da "yaz gribi" olarak isimlendirilen alerjik rinitin (burun iltihabı), kişilerin duyarlı oldukları alerjenler ile teması sonrası ortaya çıkan ve çok sayıda kişiyi etkileyen bir hastalık olduğunu bildirdi.

Tabak, burun iltihabı belirtilerinin bulunduğu hastaların önemli bir kısmında alerjik astım, konjonktivit ve deri hastalıkları görüldüğünü ifade ederek, alerjik rinitin başlıca belirtilerini, burunda kaşıntı, tıkanıklık, akıntı, hapşırma, kuru öksürük ve boğaz kaşıntısı olarak sıraladı. Başta polenler olmak üzere küf mantarları, ev tozu, kedi ve köpek gibi hayvan tüyleri, çeşitli kimyasallar ve yumurta, çilek ve balık gibi çeşitli gıdaların da bu hastalığa neden olabildiğini belirten Tabak, alerjik riniti olan kişilerde sinüzit, kulak hastalıkları ve geniz eti gelişiminin sıklıkla görüldüğünü ifade etti.

Tabak, şunları kaydetti: "Alerjik astımlı hastalarda çoğu kez tanı, iyi bir hikaye alınmasıyla konulabilmektedir. Kesin tanı konulabilmesi için kişinin alerjen ile karşılaşması sonrasında şikayetlerin başlaması ve muayene bulgularının ortaya çıkması, alerjenden uzaklaşması sonrasında ise şikayetlerin azalıp kaybolması gerekmektedir. Muayene sırasında tanı, solunum fonksiyon ve çeşitli laboratuvar testleri ile konulabilmektedir." Vatandaşlara bir doktora başvurup uygun bir yöntemle hangi polenin bünyelerinde alerjiye yol açtığını belirlemeleri önerisinde bulunan Tabak, özellikle ilkbahar aylarında artan polenler nedeniyle alerjik astım hastalarını dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Tabak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Her bitki, yılın belli bir döneminde polen ürettiği için alerjik olduğunuz polene göre önceden koruyucu tedaviye başlayarak hazırlık yapabilirsiniz. Polen sayısının ılık, kuru ve güneşli günlerde artması, sabahları erken saatlerde ve yağmur sonrasında azalması nedeni ile özellikle polen miktarının fazla olduğu saatlerde, açık alanlarda olabildiğince az sürelerde kalınmalıdır. Çim polenine alerjisi olanlar, bahçe çimlerini kendileri biçmemelidir. Polenler ile kaplanma sonucu iç mekanlarda alerjiye neden olma riskine karşı, giysiler ve çamaşırlar yazın açık havada kurutulmamalıdır. Polen mevsiminde pencereler, kapalı tutulmalıdır. Eğer mümkün ise polen mevsiminde tatile çıkılmalı ve şikayetleri tetikleyen polenlerin bulunmadığı, kıyıdaki esintiler vasıtası ile polen sayısının nispeten daha az olduğu deniz kıyısında yer alan bölgelere seyahat edilmelidir. Polen yakalayıcı hava filtreleri olan otomobiller tercih edilmelidir. Otomobillerinde polen filtresi olan kişiler de otomobillerinin bakımları esnasında polen filtrelerinin değiştirilmesine özen göstermelidir. Alerjisi olduğu halde çiçek yetiştirmekten vazgeçmek istemeyenler, böcekler vasıtası ile döllenen renkli süs bitkilerini, örneğin gülü tercih etmelidir."