BIST 10.070
DOLAR 35,35
EURO 36,86
ALTIN 3.004,65
HABER /  GÜNCEL

Uzmanlardan çok kritik PKK uyarıları

Terör örgütünün yine kritik bir dönemde gerçekleştirdiği hain saldırı, terörle mücadele konusunu yeniden gündeme getirdi.

Abone ol

Konunun uzmanları, siyasi müzakereler sürerken, silah bırakmayan ve bulduğu her fırsatta kan dökmeye devam eden terör örgütü ne karşı mücadelenin de tavizsiz sürdürülmesi gerektiğini aktarıyor.

İşte görüşler:

Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Süleyman Özeren: "Bu eylem terör örgütünün hedefini ve barıştan ne anladığını gösteriyor. Bir yandan barışçıl söylemler kullanan örgüt, diğer yandan da kan dökerek kendi pazarlık heybesini doldurmaya çalışmaktadır. İnadına demokratikleşme ve inadına temel hak ve özgürlükleri genişletici adımlar atılmalıdır. Teröristle görüşülecek konu Kürtlerin meselesi değil, silah bırakmadır. Siyasetle müzakere ve teröristle etkin mücadele süreci sürmelidir."

Terör uzmanı Prof. Sedat Laçiner: "Bu eylem, silahların cevabı. PKK'nın silah bırakmak gibi bir düşüncesi yok. Silahla var olacağını düşünüyor. Zira, silahın etkisinin azaldığı yerde PKK'nın rolü küçülür. Bundan dolayı PKK, kimseye rol çaldırmak istemiyor. Onun için kendisi dışında hiç kimsenin bu meselede konuşmasına izin vermiyor. Bu saldırı çözüm konusunda insanları ümitsizliğe sürüklememeli ama kolay çözüm olmadığını da herkesin bilmesi lazım. Teröristle sadece silah bırakma konusunda görüşme yapılabilir. Onun dışında görüşme olmamalı. Bir de son dönemde ortaya çıkan iyimserlik terörle mücadelede zaafa yol açmamalı."

Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan: "PKK, görüşme masasında kuralları kendisinin belirlemesini istiyor. 'Masada üstünlük bende olacak' diyor. Bu süreçten sonra görüşme trafiğinin kim ya da kimlerle yapılacağı yeniden ele alınmalıdır. Silah bırakma ile ilgili olarak görüşmeler devam etmeli. Ancak Oslo benzeri bir hataya yeniden düşülmemelidir."

Emekli Albay Mithat Işık: "PKK terör örgütü silah bırakmadığı sürece bu tür saldırılar olacak. Çünkü bu insanların yaşam şekli ve geçim kaynağı olmuş terör. Bu acıları bizim yaşamamamız için özellikle Irak'ın kuzeyindeki toprakların bir şekilde kontrol edilmesini sağlamamız lazım. Nereden başlıyor bu sınır? Habur'dan başlıyor, İran'a kadar devam eden sınır var. Terörle mücadelede bir konsept oluşturmamız ve eksiksiz uygulamamız lazım."

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Başkanı Mesut Ülker: O bölge güvenliğin sağlanması ve inisiyatifin ele alınması açısından çok zor bir bölge. Meseleye 'Orada güvenlik zafiyeti var' tarzı yaklaşımlar çok sağlıklı değil. Güvenlik eksikliği var ama bunu zafiyet algısıyla tanımlamak doğru değil. Burada esas vurgulanması gereken Türkiye ne zaman barış ve kardeşlik ve huzuru yakaladığında saldırı gerçekleşiyor. Süreç baltalanmak isteniyor.