BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Uzmanlar Türkiye'yi uyarıyor!

İTÜ Meteoroloji Mühendisi Prof .Dr.Orhan Şen, atmosferdeki ortalama sıcaklığın 2 derece arttığını belirterek iklim değişikliği konusunda uyardı

Abone ol

Güneyde hortum ve fırtına, kuzeyde ise büyük çapta sel bekleniyor. İTÜ Meteoroloji Mühendisi Prof .Dr.Orhan Şen, atmosferdeki ortalama sıcaklığın 2 derece arttığını belirterek iklim değişikliği konusunda uyardı.

Başta Somali olmak üzere Afrika’daki kuraklığın artarak devam edeceğini söyleyen Şen, “Aynı tehlike Lübnan, İsrail, Mısır, Yunanistan ve Orta Asya ülkeleri için de geçerli. Türkiye’de etkisini güney bölgelerde hortumve fırtınalarla gösterecek” dedi.

TESADÜF DEĞİL

Afrika’da yaşanan kuraklığın rastlantı olmadığını, küresel iklim değişikliğiyle yakından ilgili olduğunu ifade eden Şen, “Atmosferdeki ortalama sıcaklık 2 derece arttı. Bundan sonrası içingeri dönüş zor.2 dereceyi geçmesi 4 dereceyekadar çıkacağı anlamına geliyor. 4 derece olunca da dünya için kuraklıktan fazlasıyla söz edeceğiz” diye konuştu. Şen, son 60 yılın en kurak yılını yaşayan Afrika’da yağmur sıkıntısı yaşandığını, bazı bölgelerde son 3 yılda tek damla yağmur yağmadığını hatırlattı.

BUGÜNLERİ ARAYACAĞIZ

Şen, sanayisi olmadığı için küresel ısınmada Afrika’nın hiçbir etkisi olmadığını ve ne yazık ki bundan en çok etkilenen onlar olduğunu belirtti. ''Bölgede hakim olan tropikal iklim, kara üzerinde çöl etkisi oluşturuyor. Atmosfere karışacak nemolmadığı için bulutlanma meydana gelmiyor. 30 derece enlemin indiği bölge risk taşıyor. Özellikle Suriye Lübnan, İsrail, Mısır, Yunanistan veOrta Asya ülkeleri etkilenecek. Bölgeden göçler artacak, son 10 yılı arar duruma gelecek.” diye sözlerine ekledi. Turizm tesisleri zarar görecek Türkiye’nin güneyden başlayarak tropik iklimin etkisine girdiğini söyleyen Prof. Orhan Şen’in uyarıları şöyle:

“Güney turizm bölgesi olduğu için iklim değişikliğinden en çok turizm sektörü etkilenecek. Şiddetli fırtına ve hortumlar oluşacak, tesisler zarar görecek. Temmuz ve ağustos aylarında turizm gelirleri azalacak, enerji sarfiyatı artacak. Elektrik kesintileriyle birlikte buzdolaplarında bakteri üretimi başlayacak. Kuzeyde ise seller hayatı olumsuz etkileyecek. Bu durumdan en az etkilenecek bölge ise Orta ve Doğu Karadeniz olacak.”