Biliminsanları gizemli şu ana dek 200 dolayında kişiyi öldüren Mers virüsünün esrarını çözebilmek için yakında kedileri, köpekleri ve hatta fareleri test edecek.
Abone olBiliminsanları gizemli Mers virüsünün esrarını çözebilmek için yakında kedileri, köpekleri ve hatta fareleri test edecek.
Middle East Respiratory Syndrome - Orta Doğu Solunum Sendromu adı verilen virüs ilk olarak 2012'de görüldü ve dünya çapında 200 dolayında kişinin ölümüne neden oldu.
Virüse şu ada dek develerde yoğun bir şekilde rastlandı, ancak araştırmacılar diğer türlerde de bulunabileceğini söylüyor.
BBC'ye konuşan bir uzman virüsle mücadelenin insanlarla yakın temas halinde olan diğer hayvanlara kayabileceğini belirtti.
Mers ilk olarak Suudi Arabistan'ın Bishah kentindeki bir hastada görüldü ve şu ana dek dünya genelinde 600 kişiye yayıldı.
Virüse yakalananların yüzde 30'u hayatını kaybetti.
Uzmanlar virüsün hayvanlardan insanlara geçtiğine inanıyor.
Virüs yayılırken, biliminsanları Orta Doğu ülkelerinde sık görülen hayvanlar üzerinde testler yaptı.
Kanarya Adaları'ndaki develerden alınan kan örneklerini inceleyen Hollandalı uzmanlar hastalığın ilk antikorlarını buldu.
Uzmanlar bu antikorları virüsün hayvanlardan bulaştığını gösteren bir ayak izi olarak tanımlıyor.
Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmada da insanlara geçer virüsle, develerde görülen arasında bir fark olmadığı sonucuna vardı.
Ancak Columbia Üniversitesi'nde yapılan araştırma ekibinin başkanı Dr. Thomas Briese yine de virüsle ilgili yanıtlanmamış pek çok soru olduğunu söylüyor.
Briese virüsün tek kaynağı develer ise, bu hayvanlarla yakın temas halinde olanlarda daha yaygın olması gerektiğini vurguluyor.
Mers virüsü develerle yakın temas halinde olanlar arasında çok az görüldü.
Briese koyun ve keçi gibi diğer türlerin de test edildiğini ve bu virüse yakalandıklarını gösteren bir antikora rastlanmadığını vurguladı.
Bir başka çalışmaya göreyse sanılandan çok daha büyük bir coğrafi alana yayıldı ve Nijerya, Etiyopya ve Tunus gibi ülkelerde çok sayıda vaka görüldü.
Ancak virüsün gizemini daha da arttırır bir şekilde bu bölgelerde ölümlü vakaya rastlanmadı.
Dr. Briese bu gizem nedeniyle uzmanları kediler ve köpekleri de test edeceğini vurguladı.
Mers virüsünün mutasyon geçirip insanlar arasında kolayca yayılabilecek bir hale gelmesinden korkuluyor.
Virüse karşı bir geliştirme çabalarında ilerleme sağlandı, ancak çalışmalar hala deney aşamasında. Uzmanlar aşı geliştirilse bile büyük ihtimalle insanlar üzerinde değil, deve gibi hayvanlar üzerinde kullanılacağını söylüyor.