BIST 9.227
DOLAR 34,36
EURO 36,51
ALTIN 2.872,78
HABER /  SAĞLIK

Uzmanlar, diyete bağlı kalamayanlar için 'mide botoksu' öneriyor

Gastroentereoloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, diyete bağlı kalamayanlar ya da uyguladığı diyette başarısız olanlara mide botoksu ile hastanın iştahını azaltarak sağlıklı kilo vermenin mümkün olduğunu söyledi.

Abone ol

Norveçli bilim adamlarının 2004 yılında bu yana çeşitli denemeler sonucunda kilo vermede olumlu etkilerine dair onay verdikleri Mide Botoksu uygulaması Türkiye'de de gün geçtikçe yaygınlaşmaya decam ediyor.

Dr. Ömer Faruk Yolcu, mide botoksu ile hastanın iştahını azaltarak sağlıklı kilo vermenin mümkün olduğunu belirterek uygulamayla ilgili bilgiler verdi.

Yolcu, “Çağımızın ciddi sağlık sorunlarından biri olan obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘vücutta sağlığı kötü yönde etkileyecek düzeyde yağ birikimi’ olarak tanımlanıyor. Hareketsizlik ve fazla kalorili besinlerin aşırı tüketilmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Son yıllarda obezite tedavisinde diyet programlarına uymakta ve düzenli egzersiz yapmakta zorlanan kişiler için mide botoksu yöntemi de sıklıkla uygulanan tedavi seçenekleri arasında geliyor” dedi.

20 dakikalık işlem
Mide botoksunun endoskopik yöntemle hastanın midesinin belirli bölgelerine botilinum toksin enjekte edilerek uygulanan bir kilo verdirme yöntemi olduğunu söyleyen Yolcu, “Bu yöntemde mide kaslarının kasılması sınırlandırılarak mide boşalma süresi gecikir ve hastada iştah kaybı elde edilir." dedi.

Ameliyat değildir!
Mide botoksunun ameliyattan farklı bir operaasyon olduğunu vurgulayan Yolcu, "Mide botoksu aslında kilo vermek isteyen herkese uygulanabilir ancak bir ameliyat değildir. Tamamen endoskopik olarak ağızdan girilerek yapılan bir işlemdir. Kesi yoktur. İşlem ortalama 20 dakika sürer. Hastalar, işlem esnasında anestezi hekimi eşliğinde uyutulur. İşlem sonrası genellikle 1-2 saatlik müşahede yeterlidir. Mide botoksunda kullanılan ilacın tüm etkisinin 4-6 ay içinde vücuttan tamamen silindiği bilinmektedir. Bu nedenle kalıcı bir hasar oluşturma ihtimali yoktur. Botoks uygulanan hastalar daha geç acıkmakta, daha az porsiyonlarla doymakta, daha erken tokluk hissetmektedir” şeklinde konuştu.