BIST 9.390
DOLAR 34,44
EURO 36,33
ALTIN 2.837,25
HABER /  DÜNYA

Uzmanlar açıkladı: Durum aşırı derecede vahim!

Alanında uzman 28 küresel uzman tarafından oluşturulan 'Lancet Komisyonu'nun araştırmaları sonucu ortaya konan rapor, dünyadaki ruh sağlığı bozukluğu konusundan oldukça ciddi bir durumu ortaya koydu. Rapora göre, dünyanın her ülkesinde ruh sağlığı bozukluklarında artış olduğu ve eğer toplu bir önlem alınmazsa bunun 2010 ile 2030 arasında küresel ekonomiye maliyetinin 16 trilyon doları bulabileceği açıklandı.

Abone ol

Psikiyatri, halk sağlığı ve nörobilim alanında 28 küresel uzman ile hastalar ve savunucu grupları tarafından hazırlanan Lancet Komisyonu raporunda, ruh sağlığı konusunda dünya çapında büyüyen krizin insanlar, toplumlar ve ekonomiler üzerinde kalıcı zararlara yol açabileceği vurgulandı. 

Raporun başyazarı Harvard Tıp Okulundan Profesör Vikram Patel, maliyetlerin bir kısmının doğrudan sağlık hizmetleri, ilaç ve terapilerinden oluşacağını belirterek, çoğunun ise üretkenlik kaybı, sosyal refah, eğitim ile yasa ve düzene harcama gibi dolaylı yollardan olacağını kaydetti.

'YETERİNCE YATIRIM YAPILMIYOR'
Patel, son 25 yılda ruh sağlığı rahatsızlıklarının toplumların gittikçe yaşlanması nedeniyle 'çarpıcı şekilde' arttığına işaret ederek, "Durum, aşırı derecede vahim ama hiçbir ülke bu konuda yeterince yatırım yapmıyor. İnsanlarda ruh sağlığı kadar başka hiçbir sağlık durumu ihmal edilmedi" diye konuştu. 

'23 MİLYON İNSAN ŞİZOFREN, 60 MİLYON İNSANDA DA BİPOLAR BOZUKLUK MEVCUT'
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan tahminlerde, dünya çapında yaklaşık 300 milyon insanın depresyon, 50 milyon insanın bunama yaşadığı, 23 milyon insanın şizofren ve 60 milyonun da bipolar bozukluğu rahatsızlığından etkilendiği kaydedildi.

Lancet raporunun bu hafta Londra’da ilk defa bakanlar düzeyinde gerçekleştirilecek olan ruh sağlığı zirvesi öncesi yayınlanması dikkati çekti.