BIST 10.343
DOLAR 32,67
EURO 35,10
ALTIN 2.444,39
HABER /  DÜNYA

Uzlaşma Komisyonu toplandı

Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplandı. Toplantıya gelişinde konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Formül, Türk’ün endişesini ...

Abone ol

Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplandı. Toplantıya gelişinde konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Formül, Türk’ün endişesini giderirken, Kürt’ün haysiyetini teminat altına almak olmalıdır” dedi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplandı. Bugünkü gündemde yine ‘ana dilde eğitim’ konusuna değinildi. Komisyon girişinde açıklama yapan BDP’li Önder, “Bugün hangi maddenin görüşüleceği oturum başlayınca belli olacak. Vatandaşlık meselesinde ana dil için yeni bir formül önerdik. Bunun için bütün siyasi parti temsilcileri merkezlerinde görüşme yapacaklar. Kendimize özgün şatlarımız var. Formül, ‘Türk’ün endişesini giderirken, Kürt’ün haysiyetini teminat altına almak olmalıdır.’ Türkiye’nin resmi dili Türkçe olduğu ifadesi bir fıkra altında teminat altına alınırken, öte yandan ana dili ana dili Türkçe olmayanların da kendi dilinde eğitim göreceği başka bir fıkrada teminat altına alınmalıdır. ‘Resmi dil Türkçedir’ noktasına gelinecektir” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE’DE ’TÜRK VATANDAŞI’ DENİR"
CHP Eskişehir milletvekili Süheyl Batum, yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlık konusunda uzlaşacaklarını belirterek, şunları söyledi:
“İlke olarak şunda hemfikiriz; kürsü dokunulmazlığı dediğimiz, mutlak dokunulmazlık en geniş şekliyle düzenlenecek. CHP olarak, ‘milletvekili tutuklanmasın, gözaltına alınmasın, hürriyetini bağlayıcı önlemle karşılaşmasın, yargılanabilsin’ diyorduk. Biz ancak belli suçları gerektiren, suçüstü halinde meclise sorulmadan yargılanabilsin diyoruz. Ancak MHP terör ve suç diyor. Bu konuda bir anlaşmazlık söz konusu.”
Vatandaşlığın etnik bir mesele olmadığını söyleyen MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise “İnsanlığı kucaklayan, hürriyet alanını genişleten bir anayasaya ihtiyaç vardır. Umut kapılarının kapatılması ne demek, 12 Eylül Anayasası’na mahkum olmak demektir. Vatandaşlık gayet basit ve nettir. Kimsenin tereddütü olmasın. Nasıl Fransa’da Fransız vatandaşı, Almanya’da Alman vatandaşı deniliyorsa Türkiye’de Türk vatandaşıdır” dedi.
(İHA)