Evrenin sırları bilim dünyasını şaşırtıyor... Güneş sistemi dışında olağandışı bir gezegen keşfedildi.
Abone olAmerikalı gökbilimciler, Güneş Sistemi dışında keşfedilen olağandışı bir cüce gezegenin, bilinen en parlak kuyrukluyıldız olma yolunda bulunduğunu bildirdiler.
Cüce gezegene Noel’den 3 gün sonra keşfedildiği için "Noel Baba" takma adı verildi. Gezegenin, geniş, yoğun ve bir ragbi topu biçiminde bir kaya yığı olduğu, çok hızlı ve değişken bir yörüngesi bulunduğu belirlendi. Hesaplara göre, cüce gezegen Neptün’ün yakınından geçecek.
Neptün’ün çekim gücünün bu karşılaşma sırasında bu gökcismini Güneş Sistemi’nin içine çekebileceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, "2 milyon yıl sonra gelirseniz, EL61’in bir kuyrukluyıldız durumuna geldiğini görebilirsiniz. Kuyrukluyıldız olduğunda, görüp göreceğimiz en parlağı olacak" diyorlar.
Cüce gezegen, kendi ekseni çevresinde her 4 saatte bir dönerek uzayıp kısalan bir biçim oluşturuyor ve son derece olağandışı bir gökcismi olduğunu ortaya koyuyor.
Yüzeyi su ve buz tabakasıyla kaplı kaya yığını olan ve uyduları bulunan cüce gezegenin, 4.5 milyar yıl önce Plüton gibi yarı buz ve yarı kaya durumda olduğu tahmin ediliyor.