BIST 9.636
DOLAR 34,64
EURO 36,40
ALTIN 2.933,01
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzayda karanlık madde heyecanı

Kainatın bileşenlerinden olduğu düşünülen karanlık maddeyi bulmak için yapılan çalışmaların sonuç vermiş olabileceği belirtiliyor.

Abone ol

Uzayın derinliklerini gözlemleyen bir manyetik ölçüm cihazının "sıfır" gösterdiği yerde karanlık maddenin "görülmüş" olabileceği düşünülüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda uzayın derinliklerine bakmak için oluşturulan proje, 2 milyar dolara mal oldu.

Karanlık maddenin kainattaki çekim alanlarından belki de en büyüğü olduğu düşünülüyor ancak varlığı bugüne kadar ispatlanmadı.

Karanlık maddenin varlığını fark ettiği düşünülen cihaz Alfa Manyetik Spektrometre (AMS). Cihaz kainatta var olan yüksek enerji yüklü parçacıkları ya da kozmik ışınları araştırıyor.

AMS'nin, karanlık maddenin "yok oluş"unun kanıtı olabileceği söylenen bir durumu tespit ettiği söyleniyor; "yok oluş", karanlık maddenin kendi içindeki çarpışmalarını ifade etmek için kullanılan bir kavram.

Bilim insanları karanlık maddenin varlığının ispatlanmasının önünde daha uzun bir yol olduğunu belirtiyor.

GÖRÜLEMİYOR AMA FARKEDİLEBİLİYOR

Karanlık maddenin kainattaki kütlenin büyük bölümünü oluşturduğu düşünülüyor; teleskoplar aracılığıyla görülemiyor ancak uzay bilimciler, "varlığını", varlığı görülebilen diğer uzay cisimleri üzerindeki etkisi nedeniyle fark edebiliyor.

"Yıldız kümeleri, örneğin, karanlık maddesiz olarak bir döngü içinde olamaz ve formlarını koruyamazlar." deniyor.

AMS projesinin sözcülerinden Profesör Sam Ting "Bu projeyi hayata geçirmek için 18 yıl geçmesi gerekti; artık çok dikkatli bir şekilde ilerlemek istiyoruz." diyor.

Ting, çalışmayla ilgili sonuçları kesinlik elde ettikten sonra açıklayacaklarını söyledi.