BIST 9.589
DOLAR 35,26
EURO 36,74
ALTIN 2.962,32
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzayda gizemli kayboluş

Bilim insanları daha önce eşine rastlanılmamış bir olayı gözlemledi. Dev toz halkası 2.5 yılda ortadan koyboldu.

Abone ol
Dünya'dan 450 ışık yılı uzaklıktaki Güneş benzeri bir yıldızın çevresinde trilyonlarca kilometre alanı kaplayan ve içinde gezegenlerin de olduğu sanılan dev bir toz halkası, 2 buçuk yılda ortadan kayboldu. Halka, yaklaşık 10 milyon yıldır oradaydı.

Nature dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, NASA teleskopları tarafından ilk kez 1983'te Erboğa Takımyıldızı'nda keşfedilen TYC 8241 2652 adlı yıldız, yeni oluşmakta olan ya da oluşumunu tamamlamış kayalık gezegenlerin de yer aldığı dev bir toz halkasıyla çevriliydi. Bu halkanın genişliği Güneş ve Merkür arasındaki mesafe kadardı.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalarda toz ve kayalık halkası her zaman fotoğraflara yansıdı. Ancak 2010'dan itibaren sıradışı bir kayboluş dikkat çekmeye başladı. Şili'nin La Serena bölgesindeki Gemini Teleskopu'nun en son 1 Mayıs'ta çektiği görüntüde yıldızın etrafında artık hiçbir şey olmadığı, 10 milyon yaşındaki halkanın 3 yıldan kısa bir süre içinde gizemli bir şekilde yok olduğu tespit edildi.

AZ ÖNCE VARDI ŞİMDİ ŞOK

ABD'deki California Üniversitesi'nden araştırmaya katılan Carl Melis, "Sanki bir sihirbaz hareketi gibiydi. Az önce vardı, ancak şimdi yok. Astronomik mesafeler açısından bakılırsa, bu yok oluş göz açıp kapatmak ile aynı sürede gerçekleşti. Bir güneş sistemini doldurmaya yetecek kadar tozun aniden kaybolmasından bahsediyoruz. Ne olduğunu anlamaya çabalıyoruz" dedi.

Verileri inceleyen gökbilimcilerden Ben Zuckerman, "Bu toz kütlesinin bu kadar çabuk nereye gittiğini kesinlikle bilmiyoruz. Keşif, güneş sistemlerinin ve gezegenlerin oluşumu sürecindeki fikirlerimizi yeniden elden geçirmemiz gerektiğini gösterebilir" açıklamasını yaptı.