BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzay mekiğinden dünyaya son bir bakış

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) son uzay mekiği uçuş görevini yapan STS-135 Atlantis Uzay Mekiği'nde görevli 4 astronot, tarihi yolculuğu anlattı

Abone ol

ABD'nin 30 yıllık sefer programının 135'incisi için 8 Temmuz 2011'de ABD'nin Florida eyaletinden fırlatılan Atlantis, NASA'da bir devrin kapanışını yaptı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gıda ve malzeme taşıyan mekiğin 4 görevlisi de havacılık ve uzay tarihine adlarını yazdırdı.

Uzayda 13 gün geçiren ekibin komutanı 50 yaşındaki Christopher Ferguson, Ege Serbest Bölgesi bünyesindeki Uzay Kampı Türkiye'yi ziyaretinde, son uçuşun kendisinin de son görevi olduğunu, artık gençlere yol açmak istediğini söyledi.

27 yıllık görev süresinde 40 günden fazla uzayda kalan Ferguson, Atlantis'le çıktığı son yolculuğunun zor ve unutulmaz bir görev olduğunu belirtti.

Ferguson, uçuş öncesi yoğun bir hazırlık evresi geçirdiklerini, normalde 12 ay sürecek çalışmaları 9 aya sığdırdıklarını kaydetti.

Atlantis'te diğer görevlerden farklı olarak kurtarma astronotlarının yer almadığını, 7 kişi yerine 4 kişilik ekibin görev aldığını ifade eden Ferguson, sorunsuz bir uçuşla kargoyu uzay istasyonuna ulaştırdıklarını söyledi.

NASA'nın son uzay mekiği görevinde yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ferguson, ''Kendimi ayrıcalıklı hissettim. Zor, unutulmaz bir görevdi. Dünyaya dönmeden önce son gece mekiğin penceresinden baktım, 'bir daha böyle bir görev olmayacak' diye düşündüm. Üzücüydü'' diye konuştu.

NASA Uzay Uçuş Madalyası ve NASA Üstün Hizmet Madalyası sahibi uçuş uzmanı Sandra Magnus da son mekikte yer almanın gururunu yaşadığını söyledi.

Sorunsuz bir uçuşla görevi tamamladıklarını kaydeden Magnus, uçuş sırasında göreve odaklandıklarını, görevden başka bir şey düşünmedikleri için tarihi bir yolculuk yaptıklarını o an anlamadığını ifade etti. Magnus, ''O an sadece göreve odaklanıyorsunuz. Ekstra bir şey hissetmiyorsunuz, düşünmüyorsunuz. Şimdi o niteliği fark ettim, yaptığımız görevin ne kadar önemli olduğunu şimdi hissedebiliyorum'' dedi.

''DÜNYAYA BAKMAK MUHTEŞEM''

Mekiğin pilotu ve ekibin en genç üyesi 45 yaşındaki Dougles Hurley, mekikten dünyaya bakmanın muhteşem bir duygu olduğunu, bu ayrıcalığa sahip son kişilerden biri olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Atlantis'teki görevinin onur verici olduğunu ifade eden Hurley, başarılı bir iş çıkardıklarını kaydetti.

Hurley, ''böyle bir tecrübeyi yaşadığı için gurur duyduğunu'' ifade ederek, ''Bu takımın parçası olmak onur verici. Mekik penceresinden dünyayı görmek kelimelerle tarif edilemez bir şey'' dedi.

Ekibin diğer uçuş uzmanı Rex Walheim de rampadan fırlatılma sırasındaki titremeyi unutamayacağını, bu ekipte yer almanın ayrıcalık olduğunu belirtti.

Son görevini tamamlayan Atlantis'in müzeye kaldırılacağı bildirildi.

ABD, yeni uzay aracını devreye sokacağı en az 4 veya 5 yıl süreyle UUİ'ye astronotlarını göndermek için Rus Soyuz füzelerine bağımlı kalacak.