Uzay mekiği gün sayıyor
Uzay mekiği Atlantis'te sorun giderilirse mekik yarın fırlatılacak
Abone olAtlantis uzay mekiğinin fırlatılışını teknik arıza nedeniyle 3 kez erteleyen Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) yetkilileri, uzay aracını yarın fırlatmayı umuyor.
NASA yetkilileri, Perşembe mekiğin ilk fırlatma girişimi sırasında fark edilen yakıt sensörü sorununun giderilmesi durumunda, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) önemli bir modül taşıyacak ve ikmal yapacak Atlantis'i yarın uzaya göndermek istiyorlar.
Mekiğin, UUİ'ye kenetlenmesinde Güneş'in pozisyonunun zorluk yaratacak duruma gelmesinden önce, birkaç gün içinde fırlatmak isteyen NASA mühendisleri, bu fırsatın kaçırılması durumunda fırlatma işleminin Ocak ayına sarkmasından endişe ediyorlar.
UUİ'ye 13 tonluk Avrupa laboratuvarı Columbus'u taşıyacak Atlantis'in 11 gün sürecek seyahati sırasında 3 uzay yürüyüşü yapılması öngörülüyor. Ancak NASA, UUİ'nin sorunlu güneş panelinin teftiş edilmesi amacıyla bir dördüncü uzay yürüyüşü yapılması için seyahati iki gün daha uzatabilir.
UUİ'nin komutanı Peggy Whitson ve iki meslektaşı, Avrupa uzay araştırmaları için bir dönüm noktası olarak kabul edilen Columbus laboratuvarının yerleştirileceği ve mekiğin yanaşacağı yeri hazırlamak için 3 uzay yürüyüşü yapmışlardı.
UUİ'ye bir süre önce monte edilen Harmony adlı modüle bağlanacak Columbus laboratuvarını, gelecek yıl Japonya'nın çok parçalı laboratuvarı Kibo'nun izlemesi bekleniyor.
NASA, 16 ülkeyle ortaklaşa yürüttüğü 100 milyar dolarlık UUİ projesinin inşaatının tamamlanması için Atlantis seferi dahil 10 mekik daha fırlatmayı planlıyor.
NASA, mekiklerin emekliye ayrılacağı 2010'dan önce UUİ'nin inşasının tamamlanması için acele ediyor.