BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzay labaratuvarı kuruldu

Columbus astronotlarca Uzay İstasyonu'na bağlandı. Montajını amerikalı astronotlar yaptı.

Abone ol

Avrupa Uzay Ajansının (ESA) 2 milyar dolar değerindeki laboratuarı Columbus'un, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) bağlantısı içerden ve dışardan çalışan astronotlarca başarıyla yapıldı.

Avrupa Uzay Ajansı'nın istasyon program müdürü Alan Thirkettle, ''Avrupa için büyük gün, laboratuar çok güzel görünüyor'' derken, 7 metre uzunluğunda, 14 ton ağırlığındaki silindirik modül Columbus'un ön montaj işlemlerinin beklenenden uzun ve meşakkatli olduğu belirtildi.

Astronotlar Rex Walheim ve Stanley Love, Columbus'u Atlantis'in yük bölümünden UUİ'nin robot koluyla çıkardıktan sonra istasyondaki yerine uzun çalışmalar sonucu oturtmayı başarınca sevinç çığlıkları attılar.

Avrupa laboratuarının montaj işleminin yapılacağı bu ilk uzay yürüyüşüne rahatsızlığı dolayısıyla katılamayan Alman astronot Hans Schlegel ise içerde kaldı. Böylece, 1992'de Kristof Kolomb'un Amerika'ya seyahatinin 500. yıl dönümünden esinlenilerek isimlendirilen ve ESA'nın yıllardır uzayda görmek istediği laboratuarın montajını yapmak da Amerikalılara nasip oldu.

10 yaşındaki UUİ'nin bölme sayısını 8'e yükselten Columbus, doğrudan geçen güz gelen Harmony modülüne bağlandı. Birbirine kenetli istasyon ile mekikteki diğer uzay adamları, laboratuarın içerden bağlantılarını yaparken, Columbus'un montajı çarşamba ve cuma yapılacak 2. ve 3. uzay yürüyüşleri sırasında tamamlanacak.

Avrupa modülü Columbus, Mars'ın insanlı keşfine hazırlık amacıyla UUİ'nin araştırma kapasitesini arttırmak için biyoteknoloji, tıp, katı ve sıvı materyaller üzerinde yerçekimsiz ortamda yüzlerce deney yapılmasına olanak sağlayacak.

1,3 milyar avro değerindeki laboratuara 3 kişi sığabiliyor ve laboratuar 10 deney dolabına ev sahipliği yapabiliyor.