BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uzay kapsülü kuyruklu yıldıza indi mi?

Avrupa Uzay Ajansı'nın tarihi projesinde en kritik ve son adım atıldı. Rosetta adlı mekiğin bıraktığı Philae adlı kapsülün kuyruklu yıldızın yüzeyine inişi yaklaşık 7 saat sürdü.

Abone ol

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) gönderdiği insansız uzay mekiği, tarihte ilk kez bir kuyruklu yıldızın üzerine indi. '67P/Churyumov-Gerasimenko' adı verilen kuyruklu yıldızın yörüngesinde Ağustos ayından bu yana dönen Rosetta adlı mekiğin bıraktığı Philae adlı kapsülün inişi yaklaşık 7 saat sürdü.

ROSETTA  KUYRUKLU YILDIZA İNDİ İŞTE FOROĞRAFLAR

Yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki ve bulaşık makinesi boyutundaki kapsülün, kuyruklu yıldızın üzerinde sekmesini önleyecek sistemin aktif hale getirilemediği belirtildi. Kapsülün zıpkın ve vidalar yardımıyla uygun bir konum elde etmeye çalışacağı ifade edildi. Bilimadamlarının, 500 milyon kilometre mesafedeki uzay aracına gönderdiği komutlar 28 dakikada ulaştığından sağlıklı bir yönlendirme yapılamıyor.

Uzay araçlarının kuyruklu yıldız üzerinde bu tür yapıların nasıl oluştuğuna dair bilgi toplaması hedefleniyor. Kapsülün başarılı bir iniş yapamaması halinde dahi, ana mekiğin görevin yüzde 80'ini tek başına gerçekleştirebileceği ve 1,3 milyar Euro'luk projenin başarısız olmayacağı ifade edildi.

Kuyruklu yıldız yüzeyinden ilk görüntüler