BIST 9.410
DOLAR 34,42
EURO 36,41
ALTIN 2.841,84
HABER /  GÜNCEL

Uzay Ajansı'ndan küçük projelere destek

Avrupa Uzay Ajansı, bundan böyle düzenli bir uygulama haline getirmeyi umduğu, diğer projelerden görece daha düşük bütçeli 'Küçük Ölçekli Bilimsel Projeler' programını başlattığını açıkladı.

Abone ol

Avrupa Uzay Ajansı, bundan böyle düzenli bir uygulama haline getirmeyi umduğu, "Küçük Ölçekli Bilimsel Projeler" programını başlattığını açıkladı.

Bu program kapsamında, uygun görülen ilk projeye, 50 milyon Euro kaynak ayrılacak.

Yapılan açıklama, Avrupa Uzay Ajansı'nın, yüz milyonlarca Euro harcadığı, gezegenlerin keşfi ya da dev uzay teleskopları projelerinden bir ölçüde uzaklaştığını gösteriyor.

Ajans, bu programla, üye olan daha küçük ülkelerden genç bilim adamlarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Avrupa Uzay Ajansı'nın Araştırma ve Bilimsel Destek Bölümü Başkanı Prof. Mark McCaughrean "Uzay bilimleri arasında uydular konusunda bir eğitim eksikliği olduğunu görüyoruz. Bu programla, bu konulara ilgi duyan kişiler seçilip eğitilebilir. Böylece, Ajans'ın daha büyük projelerinde görevlendirildiklerinde deneyimli birer bilim adamı olurlar" dedi.

Prof. McCaughrean, Ajans'ın dört büyük üyesi Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere'nin hazırlanan projelere katılımında bir sorun olmadığını ancak İspanya, İsveç ve İsviçre gibi daha küçük ülkelerin bu projelere dâhil olmasında sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Prof. Mark McCaughrean "Bir milyar Euro ya da yarım milyar Euro gerektirmeyen yaratıcı fikirler üretecek kişilere ihtiyacımız var" dedi.

Avrupa Uzay Ajansı'nın açıkladığı yeni programa ilgi duyanların 23 Mart'a kadar bunu bildirmeleri, Haziran ayında da projenin detaylarını Ajans'a sunmaları gerekiyor.

Sunulan projeler içinden seçilenler Kasım ayında son bir değerlendirmeye tâbi tutulacak ve seçilen proje bundan 12 ay sonra uygulanmaya başlanacak.

Avrupa Uzay Ajansı'nın yönetmeliği, 'Küçük Ölçekli Bilimsel Projeler' kapsamına nelerin girdiğini ayrıntılı olarak açıklamıyor. Ancak Ajans'ın 'Kozmik Vizyon' adlı strateji belgesi, evren ve uzay konusunda geniş kapsamlı bir tanım getiriyor.

Ajans, seçilecek projeye 50 milyon Euro kaynak sağlayacak olsa da, projenin seçildiği ülkenin de projeye destek vermesi gerekiyor.

Küçük Ölçekli Bilimsel Projeler, doğası gereği, büyük ve bilim dünyasında çığır açacak projeler olmayacak. Olası projeler, uzayda belli bir olayı inceleyecek küçük uzay teleskopları veya yerçekimsiz ortamda yapılması gereken temel fizik prensipleriyle ilgili deneyler olabilir.

Öte yandan, Avrupa Uzay Ajansı, bir sonraki büyük projesini de seçmek üzere.

Bu projeye ayrılan kaynağı kazanmak için yarışan üç aday var. Bir X-ışını teleskopu, Jüpiter ve onun uydularına gönderilecek bir uzay aracı ve yerçekimi dalgalarını algılayacak bir izafiyet deneyi.

Seçilecek projenin maliyeti yaklaşık bir milyar Euro olacak.