BIST 9.890
DOLAR 35,33
EURO 36,77
ALTIN 2.959,61
HABER /  POLİTİKA

Uzana bilirkişiden kötü haber

Uzan Grubu şirketlerinden Ulaştırma A.Ş'den Genç Parti'ye para aktarıldı mı? Şirketin defterleri incelendi.

Abone ol

Genç Parti (GP) Genel Başkanı Cem Uzan ve 16 sanığın, ''Mavi Ulaştırma A.Ş'den GP'ye 19 milyon 750 bin YTL kaynak aktarılarak Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet edildiği'' iddiasıyla yargılandığı davada, bilirkişi raporu hazırlanarak dosyaya konuldu. İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Cavit Uzun katıldı.

Cem Uzan ile diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada söz alan Cavit Uzun, Mavi Ulaştırma A.Ş'de imza yetkisi olmadığını savundu. Hakim, Mavi Ulaştırma A.Ş'ye ait tüm defter, belge ve muhasebe kayıtları üzerinde yeminli mali müşavirler Atilla Uyanık, İsmail Ekrem Erşahin ve Ahmet Aslan'a yaptırılan bilirkişi incelemesine ilişkin raporun geldiğini ve dosyaya konulduğunu bildirdi. Hakim, istem üzerine sanık avukatlarına raporu incelemek üzere süre vererek, duruşmayı erteledi.

BİLİRKİŞİ RAPORU
Bilirkişi raporunda, Mavi Ulaştırma A.Ş'nin mahkeme dosyasındaki gider hesaplarının incelendiği belirtilerek, muhasebe kayıt ve belgelerine göre Genç Parti adına 19 milyon YTL harcama yapıldığının tespit edildiği anlatılıyor. Mavi Ulaştırma A.Ş'nin defter ve belgelerinin içerisinden GP ibaresi yer alan bütün kayıtlar tutarının 6 milyon 391 bin YTL olmadığı, fişlerin karşılaştırılması sonucunda 8 milyon 633 bin YTL olduğu anlatılan raporda, şunlar kaydedildi:

''Bazı kayıtların silinmesi için çaba gösterilmiş, bununla ilgili yazılımlar ve muhasebe kayıtları yapılmış, ancak yine de bilgilerin sistemden tam olarak silinemediği ve izi kaldığı gözükmektedir. Önce avans verildiği ve gider hesabı ile karşılaştırıldığı, daha sonra gider kadar ters kayıt yapılarak gider sonuç hesaplarından çıkarıldığı görüldü. Canlı Telekomünikasyon Ltd. Şti'ne ait işler, tıpkı Mavi Ulaştırma A.Ş'deki gibi raporumuzda göz önüne alınmıştır. Ancak bu rapor Gelirler Kontrolörlüğüne gönderilmiştir.

Mavi Ulaştırma A.Ş'den 2002 yılında 20 milyon 678 bin YTL fatura alındığı, bu tutarın 4 milyon 766 bin YTL'lik kısmının dikkate alındığı, geri kalan kısmının 16 milyon 2 bin YTL'lik borç kaldığı gözükmüştür. 2003 tarihli olduğu için yetki alanımızı aşması nedeniyle bizzat görülmemiş, rapora dayanılarak öğrenilmiştir. Bu tespite göre, takdiri sayın mahkemeye ait olmak üzere diğer Uzan Grubu şirketleri hakkında da bilirkişi incelemesi gerekmektedir.''

SONUÇ VE İSTEM
Bilirkişi raporunun sonuç kısmında, 2002 yılına ilişkin GP'ye verdiği hizmetler nedeni ile fatura düzenleyen Mavi Ulaştırma A.Ş. ile GP arasındaki var olan ilişkinin belgeler üzerinden tespit edilmeye çalışıldığı anlatılarak, şunlar kaydedildi: ''İşlemlerin bankacılık sistemi üzerinden yapılmış olması, önce Genç Parti'ye kesilip sonra iptal edilen faturaların bütün nüshasının saklanmasının kanuni zorunluluk olması dolayısıyla organik bağ ortaya çıkmakta, kayıtlar ile fişler karşılaştırıldığında yasal belgelerin firmalar tarafından çıkartılmış, bunun yerine hizmet almadığı halde alınmış gibi Canlı Telekomünikasyon Ltd. Şti'nce sahte ya da muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı fatura düzenlenmiş, GP için yapılan harcamaların bir kısmının aktarımı 3 Kasım seçimleri sonrası gerçekleştirilmiştir.

Mavi Ulaştırma A.Ş. tarafından giderleştirilen parti seçim harcamalarına ait kayıtların bir kısmının sonradan geriye dönük olarak sistemde kamufle edilmesinden dolayı resmi beyannameleri etkilememesi için grup şirketleri tarafından düzenlenen sahte faturaların geriye yönelik olarak girişinin yapılarak gizlenmesi istenmiştir.'' Raporda, bu şekilde ayni ve nakdi menfaat temin edenlerin Siyasi Partiler Kanunu'nun 61. maddesi ile Türk Ticaret Kanunu'nun 336, 342, 346 ve 359. maddelerini ihlal ettiği savunuldu.

İDDİANAMEDEN
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Cem Uzan, Mehmet Orhan Uğuroğlu, Şükrü Karadağ, İsmail Yavuz Onursal, Metin Öner, Ufuk İlkiz, Hacı Ahmet Baş, Mehmet Ali Akgül, İsa Esen, Fevzi Aksoy, Sadrettin Balman ve İsmail Hakkı Kuran'ın Genç Parti'nin 2002 yılındaki İcra Kurulu, Yusuf Bozan, Ahmet Yılmaz, Hasan Kalafat, Erkan İşler ve Cavit Uzun'un da Mavi Ulaştırma A.Ş'nin yönetim kurulu üyeleri oldukları belirtiliyor.

Söz konusu şirketin 1 Temmuz 2002 ile 31 Aralık 2002 tarihleri arasındaki faaliyet giderlerinin incelenmesi sonucunda oluşturulan raporda 19 milyon 750 bin 479 YTL masrafın harcama yeri olarak Genç Parti'nin gösterildiği anlatılan iddianamede, bu paranın Genç Parti'nin organlarına nakit avans yoluyla kaynak olarak aktarıldığının anlaşıldığı ve partiye dolaylı bağış olarak kabul edildiği öne sürülüyor. Bu işlemin 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 66. maddesinin 2. fıkrasına aykırılık oluşturduğu belirtilen iddianamede, sanıkların aynı kanunun 116. maddesi uyarınca 6'şar ay ile 1'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. Küçükçekmece 6. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan dava, bu mahkemenin ''yetkisizlik kararı'' vermesi üzerine İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmişti.