Cem Uzan'ın ceza almaktan kurtulacağı konusunda savcı çok kısa süre önce uyarmıştı. Dediği oldu. Bakın niye?
Abone olGenç Parti (GP) Genel Başkanı Cem Uzan hakkında, Çukurova Elektrik A.Ş.'yi, 29 milyon dolar zarara uğrattığı gerekçesiyle 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava süresinde bitirilemeyince, `zaman aşımı' nedeniyle ortadan kaldırıldı. Uzan ile birlikte 5 şirket yöneticisi de ceza almaktan kurtuldu.
ŞİŞLİ CUMHURİYET SAVCISI UYARMIŞTI |
Uzan Ailesi'nin zaman aşımı nedeniyle ceza almaktan kurtulacağı, başka bir davanın iddianamesinde yer almıştı. Kemal Uzan ve oğlu Hakan Uzan'ın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında İmar Bankası'na yönelik soruşturma kapsamında, Şişli Cumhuriyet Savcısı'nın açtığı dava iddianamesinde, `zaman aşımı yakın' notu yer almıştı. Uzan Ailesi'nin Adana Ağır ve Asliye Ceza Mahkemeleri'nde de onlarca davası bulunuyor. Baba Kemal Uzan ve oğlu Hakan Uzan bu davalardan yakalama emriyle aranıyor. Suç tarihi 2001 ve önceki yıllara ait olan diğer davalarda da karar verilmemesi halinde `zaman aşımı' yaklaşmış oluyor. |
UZAN'A VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE DAVA
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Cem Uzan hakkında, sonradan devletin el koyduğu ÇEAŞ'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde, Uzan ve yönetim kurulu üyelerine Rumeli A.Ş.'ye 29 milyon dolar kazanç aktarımı yaparak ÇEAŞ'ı zarara uğrattıkları' gerekçesiyle 2 Nisan 2001'de Adana Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
Cumhuriyet Savcısı, bu suç duyurusuna 28 Aralık 2001'de takipsizlik kararı verdi. Ancak, SPK karara itiraz ederek, Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.
Dosyayı inceleyen Tarsus Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Aralık 2003 tarihli kararında belgelerin Adana Cumhuriyet Savcılığı'nca değerlendirilip, dava açılması yönünde karar verdi.
2004'TE DAVA AÇILDI
Soruşturmayı yürüten dönemin Adana Cumhuriyet Savcısıİsmail Kantaş, Uzan ile birlikte ÇEAŞ'ın diğer yönetim kurulu üyeleri Çağdaş Ergin, Ethem Alev, Ahmet Tatar, Atilla Pamukçu ve Tacettin Pak hakkında 2004 yılında dava açtı.
ZAMAN AŞIMI İMDADA YETİŞTİ
Cumhuriyet Savcısı'nca, `Sermaye Piyasası Kanunu'na Muhalefet, Emniyeti Suistimal' suçlarından 7.5.'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istenen Uzan ve 5 şirket yöneticisi hakkında yaklaşık 5 yıldır süren davada yargılama işlemleri bitmediği için ve suç tarihi 16 Aralık 1998 olması nedeniyle, son duruşmada `zaman aşımı' kararı verildi. Böylece Uzan ve diğer tutuksuz sanıkların suçlamaları kabul etmediği dava ortadan kalkmış oldu.
Savcı davada, Uzan ve şirket yöneticilerinin ÇEAŞ'ı 29 milyon dolar zarara uğrattığını iddia ediyordu.
SPK avukatları ise Yargıtay'a başvurarak karara itiraz etti.