BIST 8.619
DOLAR 34,28
EURO 37,21
ALTIN 3.017,90
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Uzaktan Kumandalı Çocuklar

Televizyon'u bebek bakıcısı olarak kullanmayın

Abone ol

Birer teknoloji harikası olmalarına karşın çocuklarımız için son günlerin en tehlikeli silahları olarak kabul edilen televizyon, bilgisayar ve internet’in korkutucu etkileri, yetkilileri harekete geçirdi. Dünyanın bilgisayar devi Microsoft’un patronu Bill Gates, 10 yaşındaki kızına okulu ve dersleriyle daha fazla ilgilenmesi için bilgisayar sınırlaması getirdi.

Başbakan Erdoğan “Gelin hep birlikte interneti silaha, uyuşturucuya, cinsel sapkınlığa dönüştüren sanal çetelere hep birlikte savaş açalım” diyerek “Temiz İnternet” kampanyası başlattı. Çocukları şiddete ve “sözde” kahramanlığa özendiren “Kurtlar Vadisi” dizisi halkın baskısıyla yayından kaldırıldı.

Peki siz, çocuklarımızın zihinsel ve sosyal gelişimi için büyük tehlikeler içeren bilgisayar, internet ve TV’nin risklerine karşı nasıl bir önlem aldınız?

Gerçekten de televizyon ve internet ikiyüzlüdür. Bir yönüyle hayatı kolaylaştırır, kıvamında kullanıldığında fayda sağlar. Diğer karanlık yüz ise tehlikelidir. İnsanı ‘’hız’’a alıştırıp, sanal bir dünyanın esiri yapabilir. Özne çocuk olduğunda ise ‘’tehlike’’nin sınırları genişler.
 
Adnan Tönel tarafından yazılan ve Hayykitap’ın Hap Kitaplar serisinden yayınlanan “” kitabı çocuklarımızı bekleyen bu teknolojik riskleri, TV, bilgisayar ve internetin bilimsel araştırmalar sonucunda tespit edilmiş tüm tehlikelerini ve korunma yöntemlerini anlatıyor.

’Bizim çocuk bilgisayara çok yatkın”
Modern kentli yaşamın ebeveyn tipi, ağlayan çocukları cep telefonu, yemek yemeyenleri TV reklâmlarıyla kandırabiliyor! Çocukların kanlı bıçaklı bilgisayar oyunlarında başarılı olmasıyla, saatlerce sörf yapmasıyla övünebiliyor, ‘’bizim çocuk bilgisayara çok yatkın’’ diye böbürlenebiliyor. Böyle ‘’masum’’ düşünen anne babalar için yazılan “Uzaktan Kumandalı Çocuklar” kitabı TV, bilgisayar ve internetin aslında hiç de masum olmadığını göstermeyi amaçlıyor.

Olay ciddi… Bu teknolojik silahlar, bu sanal oyuncaklar çocukları yaralıyor, ruhlarını zedeliyor. Sizler farkında olmuyorsunuz, hatta her şey yolunda diye mutlu hissediyorsunuz. Ama birden olan oluyor… Çocuğunuz sanalda pusu kurmuş’’ dumansız ateş’’in içerisine düşüyor… Pusu kâh çizgi filmin içine gizlenmiş pornografi, kâh hasımlarının kafasını uçuran kahraman, kâh Chat odalarına yuvalanmış sübyancılık olarak karşınıza çıkabiliyor.

Bu tehlikelerin farkına varmak ve önlemini almak ise sadece anne babaların elinde. Çocuğunun ailesinden ve derslerinden daha fazla zamanını televizyon başında geçirmeye başladığını fark eden Adnan Tönel’in bunun getireceği ruhsal ve fiziksel tehlikeleri anlamak ve önlemek için yaptığı araştırmaları içeren kitabı, anne babalar için özel bir rehber. Bir babanın çocuğunu korumak için verdiği mücadelenin ürünü olan kitapta anlatılan tehlike listesi ise medyada gördüğümüz üstünkörü araştırmaların çok çok ötesinde…

TV’yi bebek bakıcısı olarak kullanmayın
Adnan Tönel, çocuk gelişiminde televizyonun olumsuz etkilerini azaltacak önerilerde bulunuyor. İşte bu önerilerden bazıları:

-TV’yi en az göze çarpan bir yere yerleştirin. Ulaşması zor olduğunda televizyon daha az çekici hale gelir.
-Çocuğunuzun odasındaki TV varsa kaldırın. İzleyeceği programların içeriğini kontrol etmeniz zorlaşır.
-Yemek yerken TV’yi kapatın.
-Tavrınız net olsun. Çocuğunuzun TV izleme oranını kısaltın. Kurallarınızı somut ifadelerle anlatın. ‘Seyredemezsin’ yerine, ‘Hadi kapatalım, böylece…’ gibi sözler kullanın.
-TV’yi bebek bakıcısı olarak kullanmayın.
-Haftanın bazı günlerini ‘televizyonsuz gün’ ilan edin. TV’yi ödül ve ceza olarak kullanmayın. Bu, çocuğunuzun gözünde TV’nin gücünü artırır.
-Çocuğunuzun ‘sıkıldım’ demesinden kaygılanmayın. Sıkılması yaratıcı oyunlar oynamasına aracı olabilir. Seçeceğiniz film ve programların şiddet, saldırganlık içermemesine dikkat edin.

Yazar Hakkında
Adnan Tönel
1965 İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi Konservatuarı Tiyatro Bölüm’ünü bitirdi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’ nde Yüksek Lisans eğitimin 1994 yılında tamamladı. Halen Doktora eğitimini Bakü Müzik Akademisi’nde ‘’ Ninniler ve Laylalar’’ üzerine yapmakta. TRT İstanbul Radyosu’nda ‘’Çocuk Saati’’ programında uzun yıllar görev aldı. Kanal E TV’de Kültür Koordinatörlüğü yaptı, çeşitli programlar hazırladı.

Özel radyolarda programlar hazırlayan Tönel, İstanbul Lisesi Eğitim Vakfı’nın Özel İlköğretim Okulu’nda(İELEV) drama eğitmenliği yaptı. Kadir Has Üniversitesi’nde ‘’ Sanat ve Tasarım Kültürü’’ dersleri verdi. 2000 yılından bu yana Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde tam zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmakta. Sahneye koyduğu oyunlar arasında; Patrick Süskind’in ‘’ Kontrabas’ı , Peter Handke’nin ‘’ Kaspar’ı, W. Shakespeare’in ‘’ Hamler Solo’su ve Günter Grass’ın ‘’ On Dakka Sonra Buffalo”su yer almaktadır.