Yeni Zelanda Büyükelçi yardımcısı LLewellyn Roberts ve Avustralya Büyükelçiliği'nden Saray Kelly'den Van Belediyesi'ne ziyaret.
Abone olYeni Zelanda Büyükelçi yardımcısı LLewellyn Roberts ve Avustralya Büyükelçiliği'nden Saray Kelly, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'yı makamında ziyaret etti.
Kaya, hükümetin artık yaşanan sorunlarla yüzleşmesi gerektiğine işaret ederek, çözümün ancak hatalarla yüzleşme ve diyalog geliştirilmesi olabileceğini belirtti.
Bazı temaslarda bulunmak üzere Van'a gelen Yeni Zelanda Büyükelçi yardımcısı LLewellyn Roberts ve Avustralya Büyükelçiliği'nden Saray Kelly Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'yı makamında ziyaret etti.
Diyarbakır'dan sonra ilk kez Van'a geldiklerine söyleyen Yeni Zellanda Büyükelçi yardımcısı LLewellyn Roberts, Van ve Türkiye'de yaşayan halkların temel sorunlarını araştırmak ve kendi ülkelerine bilgi vermek amaçlı incelemelerde bulunduklarını söyledi. Kürt sorunu, ekonomik, sosyal, kültürel ve politik sorunlar üzerine bir çok kişi ile görüşme yaptıklarını aktaran LLewellyn Roberts, Kaya ile bir saati aşkın sohbet etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaya, Van'da yaşanan problemlerin aslında Türkiye'nin bir problemi olduğunu belirterek, Türkiye'de yaşanan ekonomik ve diğer sorunların Van kentinde çok daha iyi hissedildiğini aktardı. Türkiye'nin en büyük sorununun Kürt sorunu olduğunun altını çizen Kaya, "Cumhuriyet tarihi boyunca Kürtlerle ilgili yazılan raporlar ve belgeler ortada iken buna rağmen Kürtlerin temel hakları hala verilmiş değil.
Cumhuriyet çok etnik yapı üzerinden kuruldu ancak daha sonra bu çoğulcu yapı kırılarak 'tekçi' bir zihniyetle yönetilmeye başlandı." dedi. Bu süre içerisinde Türkiye'deki etnik kimliklerin birçoğunun yok olduğunu ancak Kürtlerin direnmeleri sonucu kendi kimliklerini koruduğunu söyleyen Kaya, yaşanan ekonomik, işsizlik, siyasal ve sosyal sorunların en temel noktasının Türkiye'nin 'Çağdaş bir demokrasi'ye sahip olmamasından kaynaklandığını belirtti.
SINIRDAKİ ÖLÜMLER ARTIK DURSUN
Van-İran sınırında her yıl onlarca insanın öldürüldüğünü söyleyen Kaya, ancak bu ölümlerden sorumlu olan hiçbir devletin bir soruşturma bile başlatmadığını belirtti. Bu ölümlerin durdurulması gerektiğini aktaran Kaya, Avrupa ülkelerinin de bu konuda duyarlı olması gerektiğini söyledi.
DEMOKRATİK AÇILIM GERİYE GİDİŞ SÜRECİ YAŞATTI
'Demokratik Açılım' sürecinde ilerliye değil; geriye bir gidişin söz konusu olduğunu ifade eden Kaya, "Demokratik açılım çalışmalarının başlamasının ardından partimize yönelik yapılan operasyonlarda bin 500 arkadaşımız gözaltına alındı ve tutuklandı. Yine yüzlerce çocuk gözaltına alınarak tutuklandı. Yaşanan tüm bu gelişmeler açılımın temel amacını ortaya koymuş oldu. Açılım sorunların çözümüne katkı sunacak bir proje olmaktan uzaktır. Halkımızda 'bir şeyler olacak' beklentisinden artık kurtularak Demokratik hak ve özgürlükler için daha çok çaba gösterilmesi gerektiğine artık inandı" dedi.
Kaya son olarak Türkiye'nin artık yaşanan sorunlarla yüzleşmesi gerektiğine işaret ederek, sorunun çözümünün ancak hatalarla yüzleşme ve diyalog geliştirilmesi olabileceğini belirtti.