Öğrenciler bir proje kapsamında öyle bir kask geliştirdi ki...Onların geliştirdiği bu kaskla askerin nöbette uyuma dönemi son bulacak.
Abone olKayseri'de lise öğrencileri, nöbet sırasında uyuyan askerleri titreşimle uyararak uyandırmaya çalışan, başarılı olunamaması durumunda da radyo frekansıyla birliğini uyaran kask geliştirdi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'nun Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Sergisi, Melikşah Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi'nde açıldı. AK Parti Kayseri Milletvekilleri Yaşar Karayel, İsmail Tamer ile Kayseri Vali Vekili Kasım Fikret Dayıoğlu, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş ve Niğde Valisi Alim Barut sergi açılışına katıldı. Yarışmaya Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat'tan lise öğrencileri tarafından hazırlanan 100 proje katılıyor. 23 Mart'a kadar sürecek sergi sonunda jüri tarafından seçilecek 19 proje, Ankara'da yapılacak final sergisine katılmaya hak kazanacak.
PROJE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Proje sergisinde Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Yusuf Makara ve Kubilay Gülay'ın, öğretmenleri Ahmet Kaya'nın danışmanlığında geliştirdiği 'MehmetChip' adlı proje büyük ilgi gördü. Öğretmen Ahmet Kaya, öğrencilerin yaptığı çalışma hakkında bilgi vererek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da nöbet sırasında soğuk hava ya da yorgunluk nedeniyle uyuyan askerlerimizi titreşimle uyararak uyandırmaya çalışan, uyanmaması durumunda radyo frekansıyla birliğini uyaran kask geliştirdiklerini açıkladı. Kaya, yapılan çalışmada nöbet esnasında giyilen kaskın içine kendilerinin programladığı elektronik bir devre yerleştirdiklerini aktardı.
ASKER KASKI GİYİNCE RADYO DALGALARIYLA BİLGİ GÖNDERİLECEK
Asker kaskı giydiğinde birliğine radyo dalgalarıyla bilgi göndermeye başladığını belirtti. Kask giyildikten sonra askerin sağa-sola, arkaya-öne doğru başını koyarak uyuması halinde kask içerisindeki titreşim motorlarının çalışarak askeri uyandırmak için titreşim oluşturduğunu anlattı. 10 saniye geçtikten sonra asker halen uyanmamışsa titreşim devam ederken, aynı zamanda da birliğindeki alıcıya askerin uyuduğuna ilişkin uyarı sinyali gönderdiğini aktardı. Kaya, askerin uyuduğundan haberdar olan üstleri nöbet bölgesine gelerek müdahalede bulunabileceğini ifade etti. Kask giyildikten belirli bir süre sonra çıkarılırsa da sistem kaskın giyilmediğini algılayarak merkeze 'kask çıkarıldı' bilgisini gönderiyor. Öğretmen Ahmet Kaya, kaskın nöbet sırasında rahatsızlanarak yere düşme ya da vurularak yaralanma gibi durumlarda da sinyal gönderdiğini kaydederek, bu tür olumsuz durumlarda da en kısa zamanda müdahale şansı doğduğunu dile getirdi.
1 AYDA TAMAMLANDI
Kask projesini tasarlayan öğrencilerden Yusuf Makara, projenin yaklaşık 1 ayda tamamlandığını anlattı. Şehit haberlerinden etkilenerek projeyi geliştirdiklerini ifade eden Makara, "Bu projemizde kaskın içinde cıvalı anahtar sistemi var. Asker kaskı taktıktan sonra sağa sola ya da öne veya arkaya doğru yatarsa cıvalı anahtar devreye giriyor. Sistem ilk 10 saniyede askerin uyuyup uyumadığını algılıyor, ikinci 10 saniyede ise uyumuşsa titreşimle nöbetçiyi uyandırmaya çalışıyor. Askerin pozisyonu değişmezse birliğine sinyal gönderiyor." dedi.