BIST 8.859
DOLAR 34,24
EURO 37,03
ALTIN 3.017,84
HABER /  GÜNCEL

Uyuşturucuyla geçinen semtler

İstanbul'da yapılan inceleme, kentteki bazı semtlerin geçimini tamamen uyuşturucudan kazandığını ortaya çıkardı.

Abone ol

TBMM Okullardaki Şiddeti Araştırma Komisyonu'nun İstanbul'da yaptığı incelemeler, kentteki bazı semtlerin geçimini tamamen uyuşturucudan kazandığını ortaya koydu. Özellikle göç eden vatandaşların bulunduğu yerlerdeki okulların çevresi uyuşturucu satıcılarının mekânı haline gelmiş durumda.

Çeşitli illerde yaptığı incelemeleri İstanbul'la tamamlayan komisyon başkanı AKP'li Halide İncekara ve üyeler, dört gün boyunca kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum örgütleri ve sanatçılarla bir araya geldi. Cezaevi, okul ve internet kafelerde denetimlerde bulunan milletvekillerinin izlenim ve tespitleri şöyle:

Beyoğlu'nda bir okuldaki incelemede öğrenciler, okul çevresindeki sokak aralarında uyuşturucu madde ve hap satışının yapıldığını söyledi. Emniyet yetkilileri de kentte bazı semtlerin geçimini tamamen uyuşturucu satışından sağladığını ifade etti.

Kentte öğretmen açığı had safhada. 400 okul, dokuz bin derslik ve 17-18 bin öğretmene ihtiyaç var. Okulların fiziki koşulları yetersiz, öğrencilerin spor yapabilecekleri alanlar çok sınırlı.

İnternet kafeler tüm denetimlere rağmen yasalara uygun çalışmıyor. Sigara yasağı, 12 yaşından küçük çocukların alınmaması gibi kurallar uygulanmıyor. Porno sitelerine girişi engelleyen filtre sistemi kullanılmıyor.

Bayrampaşa Cezaevi'nde 634 hükümlü ve tutuklu çocuk bulunuyor. Bunların 273'ü 18 yaşında, 197'si 17, 91'i 16, 61'i 15, yedisi 14, dördü 13 ve biri de sekiz yaşında. Çocukların 287'si yağma, 88'i hırsızlık, 50'si uyuşturucu, 69'u gasp, 62'si adam öldürme, 36'sı cinsel suç, 34'ü yaralama ve sekizi de terör suçlusu.