BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Uyuşturucu okul koridorunda

Son günlerde artış gösteren okullardaki şiddet olayları üzerine Emniyet operasyonlara hız verdi.

Abone ol

Son günlerde artış gösteren okullardaki şiddet olayları üzerine uyuşturucu tacirlerine dönük operasyonlarına hız veren Emniyet, çalışmalarının meyvesini almaya başladı.

Öğrencilere uyuşturucu satan suç örgütlerini çökertmek için Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde 2006 yılından itibaren 21 ilde 31 planlı operasyona imza atıldı. Bu operasyonlarda öğrencilere uyuşturucu satan 469 sokak satıcısı gözaltına alındı. Bu yılın ilk 3 ayında ise 203 kilo esrar, 902,5 kilogram eroin, 715 gram kokain, 1,5 milyon adet ecstasy ele geçirildi. Türkiye, uluslararası uyuşturucu trafiğinde önemli geçiş güzergahlarından birisi olarak kabul ediliyor. Uyuşturucudan elde edilen gelir de terör örgütlerinin finansmanında kullanılıyor. Bu gerçekten hareket eden Emniyet, özellikle ülke içi uyuşturucu satıcılarını bitirmeye yönelik özel bir proje geliştirdi. Büyük suç şebekelerine dönük gerçekleştirilen projeli operasyonlara sokak satıcısı olarak bilinen torbacılar da dahil edildi. İlk sonuçlar polisi de memnun edecek boyutta oldu. Emniyet verilerine göre 2006’nın ilk üç ayında sokak satıcılarına dönük 21 ilde 31 planlı operasyon yapıldı. Baskınlarda; 438’i erkek, 31’i bayan 469 kişi yakalandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, operasyonların aralıksız süreceğini ve toplumu zehirlemeye çalışan zehir tacirlerine geçit verilmeyeceğini söyledi.

Son dönemde güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği başarılı çalışmaların uluslararası alanda da dikkatle takip edildiğini ve övgü aldığını bildiren Çalışkan, “Uyuşturucu madde trafiği ülkemizin geçiş güzergahında bulunduğu için bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Elbette bundan bizim vatandaşımız da olumsuz etkileniyor. Doğu ülkelerinden gelerek ülkemiz üzerinden Batı’ya giden uyuşturucu madde ile etkin mücadele kapsamında sadece yurtiçinde değil, uluslararası alanda da operasyonlar gerçekleştiriyoruz.” dedi. İlkbahar-yaz döneminde uyuşturucu trafiğinde yaşanan artışa paralel olarak turizm ve eğlence merkezlerindeki güvenlik güçlerinin sayısının artırıldığına işaret eden Çalışkan, “Çalışmalarımızı yere ve zamana göre hazırlıyoruz. Turistik yerlerde bu tip suçlara karşı görevlilerimizin sayısını artırıyoruz.” şeklinde konuştu. Yeni Türk Ceza Yasası (TCK) ile uyuşturucu imal eden ve satanlara yönelik yaptırımlar da arttı. Ceza hukuku uzmanı Avukat İsmail Kavak, TCK’nın 188’inci maddesine göre uyuşturucu imal ve ihraç edenlerin 5 yıldan az olmamak üzere hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasına çarptırıldığını bildirdi. Kavak, “Uyuşturucuyu imal veya ihraç edenler bu suçu organize veya örgütlü yaparsa, ceza, yarısı oranında artar. Uyuşturucu satanlar, satmak için bulunduranlar 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle, uyuşturucuyu özendirenler ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanır.” diye konuştu.

Mücadelede polis-okul-veli işbirliği şart

Uyuşturucu şebekelerine karşı verilecek mücadelede okul yönetimlerinin polisle çok yakın işbirliği içerisinde bulunması gerektiğine işaret ediliyor. Emniyet raporunda idarecilere düşen görevler şöyle sıralandı:

Okul yönetimleri öğrencilerle ve velilerle yakın iletişim kurmalı.

Okul çevresinde uyuşturucu sattıklarından şüphelenilen şahıslar, idareciler tarafından polise bildirilmeli, kendileri müdahale etmemeli.

Öğrenci ve velilerden gelebilecek ihbar ve şikayetleri polise aktarmalı.

Okul yöneticileri, her zaman için uyuşturucu çeteleriyle işbirliği içerisinde olan öğrenciler olabileceğini göz önünde bulundurmalı.

Öğrenci, öğretmen ve velileri uyuşturucu şebekelerine karşı bilinçlendirme için seminerler düzenlenmeli ve polisten uzman talep edilmeli.

Okullardaki sosyal içerikli kol faaliyetlerinde mutlaka uyuşturucu maddeler ve zararlarının vurgulanacağı kollar da oluşturulmalı.

Zaman