BIST 9.660
DOLAR 34,57
EURO 36,32
ALTIN 2.920,85
HABER /  GÜNCEL

Uyku probleminiz mi var?

Uyuyamıyor musunuz? Siz de yatağa yatınca dönüp duranlardan mısınız? İşte o zaman bu haber size göre;

Abone ol

Hayat şartları, aşırı stres, sağlıksız beslenme, horlama derken uykularımız da haram oldu. Gözünü kırpmadan sabahı edenler artık mesai bitiminde hastanelerin uyku ünitelerinin yolunu tutuyor...Uykusuzluk çekenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Uyku ile problemi olanlar ya da zinde uyanamayanlar tedavi için hastanelere gitmeye başladı. Özel hastaneler dahil olmak üzere 200 hastanenin uyku ünitesinde hiç boş yatak yok.

HASTANEDE YATMAK ŞART

Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yılda 2 binin üzerinde kişi uyku tedavisi görüyor. Sırada bin 100 hasta bekliyor. Uykusuzluğun yanı sıra başvuran hastaların en çok şikayet ettikleri konular arasında horlama ve uykuda nefes durması (apne). Bu hastalıklar hastanede yatmadan çözülemiyor. Günlük rutin işlerini yapanlar, akşam gelip hastanede yatıyor, ertesi gün tekrar işine dönüyor.

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Ünitesi Başasistanı Dr. Hikmet Fırat, hastanede uygulanan tedavi yöntemini kısaca şöyle anlattı: "16 ayrı elektrotla hastanın uykudaki bütün davranışları bilgisayar üzerinden izleniyor. Nefes durması, horlama, kas hareketleri bilgisayara video olarak kaydediliyor. Ardından hastaya uygun ilaç tedavisi veya cerrahi operasyonla uyku problemi son buluyor." Fırat, sağlıklı bir uykunun 3 maddeye bağlı olduğunu belirterek, “Kişi kendisi uyanacak, uyandığında baş ağrısı olmayacak ve kendini zinde hissedecek" dedi.

YETERLİ OKSİJEN GİTMİYOR

Rahat uyku çekenlerin sayısının çok olmadığını ifade eden Fırat, aşırı kiloluların, alkol ve sigara kullananların yorgun yatıp yorgun kalktığını kaydetti. "Uykudayken hücrelere yeterli oksijen gitmiyor ve vücut dinlenemiyor" diyen Fırat, uyku apnesi ve horlamanın doktora gitmeden tedavi edilemediğini belirtti. Hacettepe Üniversitesi Psikiyatri Öğretim üyesi Doç. Dr. Başaran Demir ise stres kaygılarının çok çeşitli olduğunu ve bu etkenlerin de uykusuzluğa neden olduğunu belirtti.

SAĞLIKLI UYKUNUN ANAHTARI

Uyku saatlerinizi düzenleyin.
Gün içinde yataktan uzak durmaya çalışın.
Düzenli egzersiz yapın.
Sağlıklı beslenin.
Uyuduğunuz ortamın fiziksel koşullarına önem verin. (Ses, aydınlatma, temiz hava).
Yatağa girmeden önce sakin uğraşılarla vakit geçirin.
Yarım saat içinde uyku gelmezse, yeniden uykulu hissedene kadar sakin işlerle meşgul olun.
Yatmadan bir bardak ılık su için.