BIST 9.929
DOLAR 35,36
EURO 36,56
ALTIN 3.031,39
HABER /  DÜNYA

Uyku bozukluklarına dikkat !

Nöroloji Uzmanı Dr. Aysun Hatice Akca, uyku bozukluklarının kişide, fiziksel ve zihinsel performans düşüklüğüne neden olduğunu söyledi.<br/>...

Abone ol

Nöroloji Uzmanı Dr. Aysun Hatice Akca, uyku bozukluklarının kişide, fiziksel ve zihinsel performans düşüklüğüne neden olduğunu söyledi.
Özel Medicana Konya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Aysun Hatice Akca, uyku bozuklarının uykuya dalma ve uykuyu sürdürme, gündüz aşırı uykululuk ve uykudaki hareket bozuklukları olmak üzere 3 ana başlıkta değerlendirildiğini belirtti. Bir grup insanda, uykuya dalma ve sürdürme bozukluğu olduğunu ifade eden Dr. Akca, “O insanlarda iyi bir uyku hijyeni yoktur. Uykuya daldıktan sonra sürekli hareket etmek isterler, bölük pörçük uykuları vardır. Bir saat uyur, tekrar uyanır tekrar uyumakta ise zorluk çekerler. Bu şekilde bir hasta grubumuz var. Bir grup da ise, ne kadar uyursa uyusun gündüz oturduğu yerde uyuklayan insanlar vardır. Tabi bu durum patolojik bir durumdur. Araba kullanırken kırmızı ışıkta beklerken uyuyan, sonrasında kornalara uyanıp hareket eden insanlar var. Oturduğu yerde tamamen uykuya dalan insanlar var. Bu durum da gündüz aşırı uykululuğa sebep oluyor” dedi.

“UYKUDAKİ BOZUKLUKLAR FİZİKSEL VE ZİHİNSEL PERFORMANSI DÜŞÜRÜYOR”
Uyku bozukluğu olanların beyinsel herhangi bir problemi olmaması halinde, bu sorununu önlemek için ilaç kullanılabildiğini hatırlatan Dr. Akca, “Üçüncü bir grubun sorunu ise uykudaki hareket bozukluklarıdır. Bunlar uykuda aşırı hareketlilik, uyku terörü, aşırı kabuslar dediğimiz şeylerdir. Uyku terörü dediğimiz durum, insanların boşanmasına kadar sebebiyet verebilecek bir durumdur. Bu bir davranış bozukluğudur. Bu bozukluktan dolayı yanındaki insanın boğazına sarılan çok insan var. Hatta, ‘Cinnet geçirerek uykuda öldürdü ya da uykuda eşini yaraladı’ şeklinde haberleri de çok duyarsınız. Bu durumda patolojik bir durumdur. Bunun dışında huzursuz bacak sendromu dediğimiz uykuya dalma esnasında bacaklarda sürekli bir hareket ettirme ihtiyacı, huzursuzluk hali yaşayan insanlar vardır. Uykuda solunum bozuklukları olan, uykuda apne sendromu, derin uykuya girildiği anda solunumda durmalar gibi sorunlar da çok önemlidir. Çünkü uyku apne sendromu olan insanlarda, vücut beyine yeterince oksijen sağlayamadığı için gündüz yorgunluk, halsizlik ve gündüz uykululuk hali olabilir. Yani bu hastaların fiziksel ve zihinsel performansında önemli ölçüde bir düşüş rastlanabilir” ifadelerini kullandı.

“SORUNSUZ BİR UYKU İÇİN BİTKİSEL ÇAY TÜKETİN"
Tedavi sürecinde öncelikle hastaların gruplarını belirlediklerini belirten Dr. Aysun Hatice Akca, “Uykuya dalmayı sürdüremeyen ya da uykuya daldıktan sonra devamında uykuyu düzgün ve kaliteli bir şekilde sürdüremeyen insanlar için farklı yaklaşımlarda bulunabiliyoruz. Uyku ilaçları da bu tür durumlar için kullanabildiğimiz ilaçlardan oluşuyor. Kişinin rahatlamasını sağlayıcı çeşitli bitkisel çaylar da önerebiliyoruz. Bunun dışında kişinin sürekli takıntılı düşünceleri ve benzeri durumları varsa, bunları önlemek için birtakım hareketlerde bulunabiliyoruz. Gündüz aşırı uykululuk hali için uyarıcı ilaçlar veriyoruz. Apne problemi olan insanlar ise oksijen konsantratörüyle ya da çeşitli bantlarla uyuyabilirler. Bu tür problemi olan insanlar için solunumu ve oksijenlenmeyi kuvvetlendirici birtakım şeyler düşünülebilir" şeklinde konuştu.
Huzursuz bacak sendromunun bir çok nedeni olduğunu kaydeden Dr. Akca, "Bu bozukluğun, demir eksikliğinden tutun da B12 eksikliğine kadar çok çeşitli sebebi var. Eğer bu tür eksiklikler varsa, bunların takviyesi hastaları rahatlatabilir. Beyinde dopamin adı verilen maddenin eksikliği de, huzursuz bacak sendromunun sebebi olabilir. Bu nedenle, bu tarz uykudaki davranış bozukluklarında, bu tür tedaviler kullanılabilmektedir. Kullanılan ilaçlara rağmen eğer kişi rahatlamadıysa, psikoterapide bu hastalar için gerekli olabilecek diğer bir alternatif tedavi yöntemidir" diye konuştu.
(İHA)