BIST 9.916
DOLAR 35,27
EURO 36,77
ALTIN 2.979,80
HABER /  GÜNCEL

Uyku apnesi ömrü kısaltabilir

"Uyku apnesi" denilen uykuda nefesin kesilmesi kişinin ölüm riskini arttırıyor.

Abone ol

Sleep dergisinde yayımlanan 18 yıllık araştırma, uykuda nefesin kesilmesi olan uyku apnesinin kişinin ölüm riskini artırdığı yönünde daha önce yapılan küçük çaplı çalışmaları doğruladı.

Ulusal Uyku Bozuklukları Araştırma Merkezinin yöneticisi doktor Michael J. Twery, uyku apnesinin, "kişinin sağlığını zaman içinde kötüleştirdiğini" belirterek, uyku apnesi olan kişilerin, çok uzun zaman uykudan yoksun kaldıklarını, bunun gecelerce, haftalarca sürmesinin tehlikeli bir durum olduğunu kaydetti.

Twery, uyku apnesi olan kişilerin uykuda nefesleri kesildiğinde uyanmadıklarını, bu durumun, kişiyi derin uykudan hafif uykuya geçirdiğini, uyku düzeninin bozulduğunu ve bunun bir gecede yüzlerce kez olabileceğini ifade ederek, uykudaki düzenin hormonlar, metabolizma ve stresin kontrolüne yardımcı olduğuna dikkati çekti.

Wisconsin Üniversitesinin yaptığı araştırmada, uyku apnesinin, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, felç, şeker hastalığı ve gün içinde aşırı uykusuzlukla bağlantısı olduğuna işaret edildi.

Yaşları 30 ila 60 olan kadın ve erkeklerin katılımıyla yapılan araştırmada, uyku apnesi olmayan her bin kişinin bir yıl içindeki ölüm oranın 2.85, hafif veya orta şiddette uyku apnesi olan kişilerde bu oranın sırasıyla 5.54 ve 5.42 olduğu, şiddetli uyku apnesine sahip kişilerde ise 14.6'ya yükseldiği belirtildi.

Araştırmanın yazarı Terry Young, şiddetli uyku apnesi olan kişilerde kardiyovasküler rahatsızlıklarla bağlantılı ölüm oranının yüzde 42 olduğunu belirtirken, bunun uyku apnesi olmayan kişilerde yüzde 26 oranında görüldüğünü söyledi.

Sleep dergisinde yayımlanan, yine aynı konuyla ilgili olarak yapılan bir diğer araştırma da benzer bir sonucu ortaya koydu.

Avustralya'da Woolcock Tıbbi Araştırma Merkezinin yaşları 40 ila 65 olan 380 yetişkin üzerinde 14 yıl süreyle yaptığı araştırma, orta seviyede veya şiddetli uyku apnesine sahip katılımcıların yüzde 33'ünün öldüğünü, uyku apnesi olmayanlarda bu oranın 7.7'ye düştüğünü gösterdi.

Uyku apnesi olan kişilerde, uykuda üst solunum yolu daralıyor ya da belirli aralıklarla kapanıyor. Bu durum kişinin akciğerlerine havanın gitmesine engel oluyor. Bazı vakalarda, solunumun bir dakikaya kadar durabiliyor.