BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Uydu haberleri uydurma mı?

Milliyet'te “Türk Sat uydusu uzayda kayboldu” haberinin kasıtlı yapıldığı iddia ediliyor.

Abone ol

Vakit Gazetesi’ne konuşan Türk Sat Genel Müdürü Osman Dur, Milliyet Gazetesi’nde geçtiğimiz gün manşetten yayınlanan “Uydu uzayda kayboldu” haberinin maksatlı olduğunu ima etti.

Milliyet’te üç gün önce Metin Münir’in imzasıyla manşetten yayınlanan “Türk Sat uydusu uzayda kayboldu” haberi, kurum tarafından, “Uydu kaybolmadı. Ömrünü doldurduğu için uzay çöplüğüne atıldı” açıklaması yapmıştı.

Vakit Gazetesi’nden Serdar Arseven’e konuşan Türk Sat Genel Müdürü Osman Dur, “Uzayda uydu kayboldu” haberinin, Doğan-Koç ortak yayını olan Ultra Kablolu TV AŞ’nin sözleşmesinin bitme aşamasına gelmesi nedeniyle yapıldığını ima etti. “Uydu’rma haber rant içinmiş” başlığıyla yayınlanan haberde şu detaylara yer verildi:

Türk Telekom, 1997 yılında, aralarında doğan ve Koç’un ortaklığına bağlı Ultra Kablo’nun da bulunduğu firmalarla, kablo TV hizmetlerinin yürütülmesi için 10 yıl süreli ‘gelir paylaşımına dayalı’ sözleşme yaptı. Sözleşmenin 25. maddesinde, “Firmanın lisans alması durumunda, işbu sözleşme sona erecek ve hesap kapama işlemi yapılacaktır” hükmü yeralıyordu. 15. Maddede de sözleşmenin herhangi bir nedenle feshedilmesi durumunda, sözleşme kapsamındaki her türlü sistem, teçhizat ve malzemenin tamamının mülkiyetinin kamuya geçeceği belirtiliyordu.

ARADAN ÇEKİL TÜRKSAT BASKISI
Aralarında Ultra Kablo’nun da bulunduğu firmalar, Telekomünikasyon Kurumu’ndan lisans alınca, sözleşmenin bu hükmü, Türk Telekom’un kablo TV alanındaki tüm yetkilerini devralan Türksat tarafından uygulamaya kondu. Firmalar ise Türksat’a bir süredir, “Onca yıl işlettik, hak bizimdir. Aradan çekil” baskısı yapıyor. Türksat Genel müdürü Osman Dur, “Ortada kamu malı var. Kamu hakkından nasıl vazgeçerim” diyor.