Restoran, bar, cafelerde sigara içilmesine izin veren işletmeler artık uyarılmayacak
Abone olEkipler, bu işletmelere ‘yazılı uyarı’ yapmaksızın, doğrudan para cezası kesecek.
Nargile şişelerinin üzerine de, ‘dikkat öldürür’, ‘kısırlığa neden olur’, ‘kanser yapıcı maddeler vardır’ gibi uyarı yazıları yazılacak. Sigara paketleri üzerindeki uyarı yazıları büyürken; yere izmarit, sigara paketi, ağızlık atanların cezası 28 liradan 50 liraya çıktı.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa teklifi tütün yasakları konusunda önemli değişiklikler getirdi. Tütün Ürünlerinin Kontrolü ve Zararlarının Önlenmesi Kanunu’nda yapılan değişiklikle artık işletmelerinde sigara içilmesine izin verilen patronlara ‘yazılı uyarı’ yapılmayacak. Bunun yerine denetim ekipleri doğrudan ‘para cezası’ kesecek.
Yasa teklifinin sahibi olan TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, "Yasa yeni çıktığında insanların yasaktan haberinin olmadığı varsayımıyla, yazılı uyarı, imkanı getirmiştik. Ama artık tütün ürünleriyle ilgili yasaklardan herkesin haberi var" dedi.
NARGİLEYE ‘ÖLDÜRÜR’ UYARISI
Yapılan bir başka değişiklikle de içinde meyve olsun olmasın tüm nargileler, ‘tütün ürünleri’ kapsamına alındı. Ayrıca nargile şişelerinin de ön ve arka yüzünde uyarıcı yazılar ve fotoğraflar yer alacak. Nargile içinde tütün olup olmadığına bakılmaksızın, nargile içilen yerlere 18 yaşın altındakiler giremeyecek.
Erdöl, “İşletmeler, bizim nargile tütün ihtiva etmiyor, meyveli-aromalı diyerek itiraz ediyorlardı. Yeni düzenlemeyle buna açıklık getirdik ve hepsini yasak kapsamına aldık” dedi.
"KANSER YAPAR" YAZISI BÜYÜDÜ
Paket ve şişelerdeki uyarı yazı ve fotoğrafların oranı, her iki yüz için de yüzde 65’e çıkacak. Bu oran sigara paketlerinin ön yüzünde yüzde 65 iken, arka yüzünde yüzde 45 olarak uygulanıyor.
İZMARİT ATANA 50 LİRA CEZA
Yasa ile ayrıca yere izmarit, sigara paketi, ağızlık gibi çöplerini atanlara verilecek ceza miktarı da artırıldı. 28 lira olan ceza, 50 liraya yükseltildi. Ancak çöpünü hemen toplayanların cezası iptal edilebilecek.
Bu yasa Cumhurbaşkanı’nın onaylaması halinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.