BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,19
ALTIN 3.010,48
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Uyanık Türk girişimci, Apple ve Swatch'un istediği marka ismini tescilledi

Apple ve Swatch, Apple'ın yeni ürünü 'iwatch'ın marka tescili konusunda dünya çapında mahkemelik. Türkiye'de 'uyanık' bir girişimcinin söz konusu markayı şirketlerden önce tescil ettirmiş olması, Swatch ve Apple'ı bu kez 'aynı tarafta' buluşturdu.

Abone ol

Apple ve Swatch, Apple'ın yeni ürünü 'iwatch'ın marka tescili konusunda dünya çapında mahkemelik. Ancak Türkiye'de 'uyanık' bir girişimcinin söz konusu markayı şirketlerden önce tescil ettirmiş olmasından dolayı, Swatch ve Apple mahkemede bu kez 'aynı tarafta' buluştu.

Biri, 730 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en büyük şirketi Apple, diğer ise dünyanın en büyük saat üreticisi İsviçreli Swatch… Bu iki şirket Türkiye'de yıllardır mahkemelerin kapılarını aşındırıyor. Gerekçe 'kaptırdıkları' markaları… Apple, akıllı kol saati ürünü için iwatch markasını tescil ettiremedi. Swatch ise kendi ismi ile benzer olan bir markanın iptali istiyor.

APPLE'DAN ÖNCE ALDI

Bu iki dev Türkiye'de ise karşı karşıya değil, aynı 'cephe'de bulunuyor. Apple, iwatch markasını tescil etmek için Türk Patent Enstitüsü'ne 2013 yılında başvurdu. Kurum, 10 Ekim 2013'te Apple'ın Türkiye'deki avukatlarına verdikleri yanıtta yaptıkları başvurunun reddetti. Ret gerekçesini ise, başvurusu yapılan markaya benzer bir markanın tescilinin bulunduğu gösterildi.

BAŞVURUCULAR İYİ NİYETLİ DEĞİL

Apple tarafının yaşadığı 'marka' krizinden haberdar olan Swatch da Türkiye'deki avukatları aracılığı ile yargı süreci başlattı. Swatch, hem İstanbul'da hem Ankara'da çok sayıda dava açtı. Açılan davalarda Swatch markasının dünyaca tanınmış bir marka olduğu, davalı tarafların başvurularının kötü niyetli olduğu savunuldu. Açılan davalarda, alınan kararların iptali istendi. Dava başvuru dilekçelerinde, yapılan başvuruların kabul edilmesinin de marka hukukunun evrensel ilkelerine aykırı olduğu kaydedildi.

BENDEN İZİNSİZ GİREMEZLER

iWatch markası için Nisan 2008'de başvuru yapan ve bu başvuruyu Eylül 2009'de tescil ettiren Ahmet İhsan Aktuna, Apple'ın Türkiye'deki avukatlarının bir süre önce kendisi ile temasa geçtiklerini kaydetti.

Aktuna, yapılan görüşmede herhangi bir rakamın telafuz edilmediğini belirterek, "Benim daha önce ortak olduğum bir şirket vardı daha sonra bu şirketi kapattık. Şirketi kapatınca markayı üzerime aldım. Apple, bu marka bende olduğu sürece 'iwatch' ismi ile Türkiye'de ürün satamaz. Ki, Apple CEO'su Tim Cook'un bir süre önce yapığı bir açıklama vardı. Bu saatlerin üç boyutlusunu önümüzdeki süreçte piyasaya süreceklerini açıkladı. Dediğim gibi, marka, hem üretim hem satış hakkı ile bende. Benim kafamda geçen rakam ise 5 milyon dolar."