BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  SAĞLIK

Utangaçlığı yoğurt yiyerek aşın!

Uzmanlar turşu, yoğurt ve bitter çikolatayı diğer insanlardan daha fazla yiyenlerin sosyal fobi, yani kaygı, endişe belirtilerini daha az yaşadığını belirtiyor. İşte elmaelma.com'un haberine göre bu besinlerin yarattığı mucizenin bilimsel açıklaması.

Abone ol

Bilim adamları yoğurt ve turşu gibi besinlerin uç boyutlardaki utangaçlık ve diğer sosyal fobilerin üstesinden gelmeye yardımcı olduğunu iddia ediyor. elmaelma.com'un haberine göre, ABD'nin Maryland Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, içinde faydalı bakteriler bulunan probiyotik besinler, bağırsak florasını değiştirerek insan psikolojisi üzerinde olumlu etkiler meydana getiriyor. Bilim insanları, bu tür besinleri tüketmeyenlerde diğerlerine oranla daha fazla sosyal fobi ve utangaçlık görüldüğünü kaydetti. 

Nasıl araştırıldı?

Psychiatry Research isimli bilimsel dergide yayınlanan araştırmada katılımcılara bir dizi soru soruldu. Son 30 günde tükettikleri besinler belirlendi. Yoğurt, soya sütü, turşu, lahana turşusu ve bitter çikolata gibi besinler dikkate alındı. Ayrıca insanların egzersiz yapma alışkanlıkları da incelendi. Bu besinleri tüketenler ile hayvanlar üzerinde yapılan ölçümlerde ise GABA denilen bir nörotransmitterların daha yüksek olduğu belirlendi.

İlaçtaki etken madde tespit edildi

GABA, anti anksiyete ilaçlarında bulunan benzodiazepine ve diazepam etken maddesi ile benzer bir etki yapan sinir taşıyıcı. Kaygı ve endişe bozukluklarının tedavisinde kullanılan ilaçların etken maddesi ile deneyde kullanılan besinlerin Bağırsaklar bilim dünyası tarafından ikinci beyin olarak da adlandırılıyor.

Sosyal anksiyete

Sosyal fobi olarak da bilinen sosyal anksiyete toplum içine çıkarken yaşanan gerginlik, sosyal ortamlarda bulunmaktan korkmak anlamına geliyor ve en sık görülen anksiyete (endişe, kaygı) bozuklukları arasında. Sosyal anksiyetesi olan insanlar her gün toplantı, grup önü konuşması ya da telefon konuşması gibi basit sosyal iletişim kurma sırasında gerilim ve zorluk yaşar.

Kaynak: elmaelma.com