BIST 9.660
DOLAR 34,56
EURO 36,29
ALTIN 2.917,27
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Üsküdar Şiir Festivali, dünyaca ünlü 2 şairi ağırlayacak

Türkiye' de ilk kez gerçekleşecek olan Üsküdar Şiir festivali, ünlü şairlerden Ryszard Krynicki ve Leopoldo Castilla' yı ağırlıyor

Abone ol

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in ev sahipliğinde Hüsrev Hatemi’nin onursal başkanlığını ve İsmail Kılıçarslan’ın koordinasyonunu yapacağı 'Üsküdar Şiir Festivali' dünyaca ünlü iki ismi ağırlayacak. 

Festivalin ağırlayacağı isimlerden bir tanesi, savaş sonrası Polonya’nın en önemli şairlerinden biri kabul edilen ve New Wave-Yeni Dalga akımının öncüsü Ryszard Krynicki olacak.

Ryszard Krynicki, 1943’de anne ve babasının Nazi çalışma kampına sürgün edildiği Avusturya'da doğdu.

Toplama kamplarında büyüyen şair, 1960’lı yıllarda Polonya’da aralarında Adam Zagajewski ve Stanislaw Baranczak gibi şairlerin de bulunduğu New Wave-Yeni Dalga akımın öncülerinden oldu. Sovyetler Birliği Polonya’sında devlet sansürüne takılmadan yayınlanan ilk bağımsız edebiyat dergisi Zapis’in editörlüğünü yapan şairin ilk şiir kitabı Av Furyası. 1968’de Kaçış Furyası ve bunu takiben sansürden payını alan ikinci şiir kitabı Kolektif Organizma Paris Edebiyat Enstitüsü ve Polonya’daki underground yayınevleri tarafından yayınlandı. “Manyetik Nokta” ise 1996 yılında yayınlanan son şiir kitabı.

3 büyük ödülün sahibi oldu

Paul Celan ve Nelly Sachs başta olmak üzere Alman şiirinden önemli eserler çeviren Krynicki,  Polonyalı Şairler Ödülü, Koscielski Vakfı Ödülü ve Robert Graves Pen Klübü ödülü gibi prestijli ödüllerin sahibi oldu. 1989’dan itibaren yöneticisi olduğu a5 adlı bağımsız yayınevinde, Wislawa Szymborska, Zbigniew Herbert, Adam Zagajewski gibi  genç nesil Polonyalı şairlerin de eserlerini yayınlayan şair 4 Nisan Cumartesi günü festivalin açılış gecesi konuklarından olacak.

Açılış gecesi şairleri dikkat çekiyor

Underground edebiyatın önde gelen isimlerinden Roger Palaes, The Penguin Review’nun son 50 yıl içinde yer verdiği 1994 doğumlu tek Hintli şair Sonnet Mondal ve Dünya Şairleri Hareketi (World Poets Movement) tarafından Kuveyt şiiri adına elçi olarak seçilen, Arap ideolojisi karşıtı aktivist Saadia Mufarreh ile birlikte 16 şair de açılış gecesinde sahne alacak isimler arasında.

Festivalin bir diğer konuğu ise; 2014 yılında Latin Amerika’nın en önemli ödüllerinden biri olan Victor Valero Mora Ödülünü kazanan Leopoldo Castilla olacak.

İspanya’da sürgün hayatı ödüller getirdi

1947 Salta, Arjantin doğumlu olan yazar, şair Leopoldo Castilla, 1976 yılında Askeri Diktatörlük tarafından baskıya uğradı, bunun üzerine İspanya’da sürgün olarak yaşadı. Hayatında yaşadığı tüm zorluklar edebiyat dünyasındaki yerini belki de daha da sağlamlaştırdı. Festivallerin aranılan edebiyatçılarından olan Castilla, birçok ulusal ve uluslararası ödüle değer görüldü. Gong (Canto a Asia) adlı şiir kitabıyla 2014 yılında Latin Amerika’nın en önemli ödüllerinden biri olan Victor Valero Mora Ödülü’nün sahibi oldu. Şiirleri İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İsveççe, Portekizce, Rusca ve Türkçe dillerine çevrildi.

İlk şiir kitabı olan El espejo de fuego 1968 yılında yayınlandı. Bunu La lámpara en la lluvia (1971), Generación terrestre (1974), Versión de la materia (1982), Campo de prueba (1985), Teorema Natural (1991), Baniano (1995), Nunca (2001), Libro de Egipto (2002), Línea de Fuga (2004), Bambú (2004), El Amanecido (2005) izledi. 1975’de Odilón 1984’de ise La luz naranja kitapları anlatı türünde yayınlandı.

Sovyetler Birliği’nin davetlisi oldu

1990 yılında Sovyetler Birliği’nin davetlisi olarak Moskova’ya gitti ve orada Perestroika Günlüğü’nü kaleme aldı. 1987 yılında Yeni Arjantin Şiiri, 1988’de ise Günümüz Arjantin Şiiri incelemeleri yayınlandı. La canción del Ausente (2006) adlı bir hikaye ve El Arcángel (2007) adlı bir romanı yayınlandı.

Castilla festivalin açılış gecesi konuğu olacak

Leopoldo Castilla festivalin açılış gecesi konuklarından olacak. Castilla ile beraber Underground edebiyatın önde gelen isimlerinden Roger Palaes, The Penguin Review’nun son 50 yıl içinde yer verdiği 1994 doğumlu tek Hintli şair Sonnet Mondal ve Dünya Şairleri Hareketi (World Poets Movement) tarafından Kuveyt şiiri adına elçi olarak seçilen, Arap ideolojisine insani bir perspektiften bakarak eleştirel bir duruş sergileyen aktivist şair Saadia Mufarreh de bulunuyor.