Devlet başkanı Jose Mujica, 1973-1985 yılları arasında süren askeri rejim döneminde yaşanan insan hakları ihlallerinin soruşturulmasını sağlayacak düzenlemeyi bu hafta imzalayacak.
Abone olUruguay askeri rejim döneminde yaşanan insan hakları ihlallerinin soruşturulmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri uygulamaya koyacak.
Devlet Başkanı Jose Mujica'nın süreci başlatacak kararnameyi bu hafta imzalaması bekleniyor.
Böylece af kanunu sebebiyle soruşturulamayan 80'den fazla dava soruşturulabilecek.
Uruguay'da 1973 ile 1985 yılları arasında yaşanan askeri rejim döneminde 200'den fazla kişi güvenlik güçleri tarafından kaçırılmış ve öldürülmüştü.
Ülkede askeri rejim döneminde yaşanan ihlallerin sorumlusu olarak görülen ordu ve polis mensupları 1985'te çıkan af kanunu sebebiyle yargılanamıyordu.
Sözkonusu kanun halen yürürülükte olsa da geçen Mayıs ayında kanunun iptaline yönelik bir yasa meclisten çıkmak üzereyken girişim, az farkla başarısız olmuştu.
Yüksek mahkeme tarafından anayasaya aykırı bulunan af yasası, 1989 ve 2009'da yapılan iki referandum sayesinde yürürlükte kaldı.
"Ahlaki karar"
Uruguay'da yaşanmış insan hakları ihlallerinin soruşturulmasını engelleyen af yasasına göre devlet başkanının gerekli gördüğü davaların yargılanmasını talep etme hakkı mevcut.
Ancak, askeri rejim sonrasında göreve gelen devlet başkanları herhangi bir iddianın araştırılması yönünde tavır almadılar.
Uruguay'un askeri rejim tarafından hapsedilmiş ve işkenceye maruz bırakılmış eski bir devrimci militan olan şimdiki devlet başkanı Mujica ise ihlallerin üzerine gidilmesi yönünde tavrıyla tanınıyor.
Başkanlık sekreteri Alberto Breccia, başbakanın tavrının ahlaki olduğu kadar Amerika Kıtası İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu sene aldığı bir kararla ilgili olduğunu belirtti.
Güney ve Orta Amerika ülkelerinin üyesi olduğu İnsan Hakları Mahkemesi, kararında Uruguay'da yüyürlükte ola af kanununun ülkedeki insan hakları ihlallerinin yargılanmasın engel olmaması yönünde talepte bulunmuştu.
Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ihlallerin ne şekilde soruşturulacağının mahkemelerin insiyatifinde olduğu belirtildi.
Açıklamada yeni düzenlemenin başkan tarafından hemen imzalanmasının sebebinin ise mağdurların ailelerine zaman tanınması olduğu belirtildi.