BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Üretim için gün sayıyor

- Kocaeli’nin Dilovası ilçesinin üst kısımlarındaki Çerkeşli köyü mevkiinde yapımı devam eden Yeni Elektrik Doğalgaz Santrali önümüzdeki ayl...

Abone ol

- Kocaeli’nin Dilovası ilçesinin üst kısımlarındaki Çerkeşli köyü mevkiinde yapımı devam eden Yeni Elektrik Doğalgaz Santrali önümüzdeki aylarda tamamlanarak hizmet vermeye hazırlanıyor.
2011 yılı Temmuz ayında temeli atılarak fiziki çalışmalarına başlanan Doğalgaz Çevrim Santrali tam kapasite üretim için gün sayıyor. Galatasaray Başkanı Ünal Aysal’ın şirketi Unit Grubu’la, İtalyan Ansaldo şirketlerinin ortak oldukları 865 MW`lık doğalgaz santrali faaliyete geçmesiyle birlikte, yıllık yaklaşık 5,5 milyar kWh elektrik üretilecek. Tesislerin faaliyete geçmesiyle birlikte Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 2’sini ve Kocaeli’nin ise tamamını karşılayabilecek.
Yıl sonunda devreye girecek olan Yeni Elektrik Doğalgaz Santrali’nde testlerin başarılı geçmesiyle birlikte birinci ve ikinci ünitelerde deneme amaçlı elektrik üretimine başlandığı belirtilen projede, başlangıcından bugüne kadar yüzde yüz doğaya saygı ve çevre bilincinin en ayrıntılı bir şekilde uygulandığı, santralin tam kapasite kullanımıyla da işletmenin aynı şekilde devam edeceği ifade edildi.
Sistemin devreye alma çalışmalarıyla birlikte, kısıtlı bir süre için günde 2 bin ton suyun sistemde dolaştırıldığı, daha sonra ise normal zamanlarda sistemdeki su kayıplarını ikame etmek maksadıyla günlük 240 ton suya ihtiyaç duyulacağı belirtilen projede, santralin test ve işletmeye alma aşamasında günde 2 bin ton suyu basınçla birlikte sistemde gezdirerek bağlantıların kontrol edildiği, ayrıca montaj aşamasında boru ve aksamlarında kalabilecek her türlü artık ve istenmeyen malzemenin de basınçlı su ile dışarı atılmasını sağlanacak. Basınçlı suyun kullanılmasındaki amaç, inşaat aşamasında sistemin içindeki metal aksamlardaki malzeme ve diğer istenmeyen nesnelerin dışarıya atılarak sistemin içi tamamen temizlendiği ve metal grisi rengi alınmasıdır denildi. Bu çalışmaların tamamen basınçlı su buharı elde edilerek yapılmakta olduğu ve atmosfere de tabii olarak su buharı bırakılmakta olduğu ayrıca vurgulandı. Atmosfere bırakılan bu su buharının mutfaklarımızdaki ısıtıcıların ürettiği su buharından hiç bir farklı bulunmadığı doğaya salınan ve kirlilik olarak gösterilen koyu renkli su buharının sistemin içindeki basınçla temizlenen nesnelerin vermiş oldukları bir renkten ibaret olduğu ve anlık olarak bir kereye mahsus ortaya çıktığı yetkililerce belirtildi.
Tesiste ortaya çıkan atık suların, Çevre Bakanlığı şartlarına ve uluslararası standartlara uygun olarak alıcı çevre ortamına verilebilecek kalitede olmasına rağmen, GEBKİM ile yapılan özel bir anlaşma ile organize sanayi bölgesinin su arıtma tesisine taşınmakta olduğu belirtildi. Enerji santralının bulunduğu bölgede iki adet 24 saat hava kalitesini ölçen çevresel etki değer ölçüm cihazı istasyonu kurularak ölçülen tüm değerlerin Çevre Bakanlığı tarafından çok yakın bir tarihte online olarak izleneceği bilgisi de verildi.
Yerel basında son günlerde çıkan ve santralın çevreyi kirlettiği haberlerine ise, "Olumsuz bir izlenim yaratan bazı haberlerin gerçeği maalesef yansıtmadığı ve çevre konusunda bu kadar duyarlı bir anlayışla tasarlanan bu santralın yatırımcıları ve bütün çalışanları tarafından da bu haberlerin büyük bir üzüntü ile karşılıyoruz" denildi.
Ayrıca, 2011 Temmuz ayından bugüne kadar 4.5 milyon saatlik bir iş üretilmesine ve aynı anda bin 800’e yakın çalışan personel ile yoğun bir çalışma yapılmasına rağmen, ş gücü kaybı yaratan iş kazası olmamasının, çevre duyarlılığı yanında işçi sağlığı ve iş güvenliğine verilen önemin bir göstergesi olduğu vurgulandı.