BIST 9.916
DOLAR 35,15
EURO 36,59
ALTIN 2.961,48
HABER /  GÜNCEL

Ürdün Kralı'ndan erken seçim çağrısı

Ürdün kralı, Parlamento'yu feshettiğini açıkladı. Bu, seçimlerin hükümet karşıtı protesto gösterilerinden önce yapılabilmesi anlamına geliyor.

Abone ol

Ürdün kralı, Parlamento'yu feshettiğini açıkladı. Bu, seçimlerin hükümet karşıtı protesto gösterilerinden önce yapılabilmesi anlamına geliyor.

Kararname, Kral Abdullah'ın Arap Baharı ile başlayan gösteriler karşısında siyasi reform sözü vermesinin ardından geldi.

Ürdünlüler ülkelerinin nasıl yönetildiği ile ilgili daha fazla söz haklarının olmasını ve yolsuzluğa bir son verilmesini istiyor.

Temmuz ayında Müslüman Kardeşler hareketi, siyasi partisi İslami Hareket Cephesi'nin seçimleri protesto edeceğini söyledi.

Grup, kralın yetkilerinin sınırlanmasını ve Başbakan'ın Kral tarafından atanmak yerine seçildiği bir sistemin getirilmesini istiyor.

Grup, bu önlemler alınıncaya kadar seçimleri protesto edeceğini söyledi.

Kral Abdullah kısa bir süre önce, gelecek sene Başbakan'ı yeni Parlamento'nun seçeceğini söylemişti.

Değişim çağrıları

Kraliyet kararnamesinin öncesinde, Müslüman Kardeşler Amman'da reform çağrılarını tekrarlayacakları bir yürüyüş düzenleneceğini açıkladı.

Müslüman Kardeşler hareketinin Başkan Yardımcısı Zeki Bani Ruşeyd iktidarın Ürdün halkına geçtiği gerçek reformlar istediklerini söylüyor.

Ürdün'deki protesto gösterileri bölgedeki diğerleri ile karşılaştırılınca ağırlıklı olarak barışçıl geçti.

Kral protesto gösterilerinin büyümemesinin, reformlar konusunda ciddi olmasından kaynaklandığını söylüyor.

BBC'nin Arap dünyası uzmanı Sebastian Usher, babası Hüseyin'in izinden giden Kral Abdullah'ın kendisini birleştirici bir güç ve halkın iradesini temsil eden bir kral olarak sunma konusunda başarılı olduğunu söylüyor.

Ancak Mısır ve Tunus'ta İslamcı partilerin başarısı ile cesaretlenen İslami Hareket Cephesi'ne göre reformlar çok yavaş yapılıyor.

Ekonomik sorunlar, uzun süredir devam eden yolsuzluk, internetin sınırlanması ve Suriye'de süregiden iç savaş ülkede değişim talebinin fitilini ateşleyen etkenlerden.

Kral daha önce de kamuoyundaki tepkiye karşılık Parlamento'yu feshetmiş ve Başbakanı görevden almıştı.

Ancak Usher, gerek İslamcı gerek demokrasi yanlısı aktivistlerin, reformları engelleyen şeyin tam da kralın bu tür yetkileri olduğunu söylüyor.

Cuma günü Kral Abdullah yanlıları tarafından yapılması planlanan gösteri, çatışmaya neden olabileceği kaygısıyla iptal edildi.

Kraliyet kararnamesinde seçimler için herhangi bir tarih verilmedi ancak Kral Abdullah daha önce 2012'nin sonu itibariyle yeni seçimler yapılmasını istediğini belirtmişti.

Ürdün Anayasa'sına göre Bakanlar Kurulu'nun Parlamento'nun feshedilmesinden sonra bir hafta içinde istifa etmesi gerekiyor.