İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, gayrimüslimlere ve masum insanlara yönelik Kafes Planı'nın görmezden gelinmesine sert tepki gösterdi:
Abone olUras şöyle konuştu: "Görmeyen ve yazmayan fiilen suça ortak oluyor. Bunlar insanlık suçu. Ayıptır. Gazetecilik etiği açısından kabul edilemez. Neyse ki Türkiye'de özgür basın var."
İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, Kafes Planı, komutanların ifadeye çağrılması ve darbe girişimiyle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Uras, emekli paşaların ifadeye çağrılmalarını 'milat' olarak değerlendirdi. Türkiye'de domuz gribi gibi darbeciliğin de mutasyona uğradığını belirten Uras, Kafes Eylem Planı'nı görmezden gelenlerin suça ortak olduğunu savundu. Uras, Türkiye'nin cuntayı ortaya çıkaran belgeleri gönderen meçhul subay sayesinde ayakta durduğunu kaydetti.
Anadolu'da Sabah programına katılan Uras, hukuk ve demokrasi dışı çalışmaların artması sebebiyle parti kurma çalışmalarını hızlandırdıklarını açıkladı. Tam demokrasi için büyük bir çabanın ortaya konulması gerektiğini belirten Uras, önceliklerinin sivil anayasa olduğunu vurguladı.
Uras, Sarıkız ve Ayışığı darbe planlarıyla ilgili dönemin kuvvet komutanlarının ifadeye çağrılmasını 'milat' olarak değerlendirdi. Uras, "Bu çok önemli. Kamuoyunda şöyle bir yaklaşım var. Sanki paşalara 'Siz darbe girişiminde bulundunuz mu?' denecek. Onlar da 'bulunduk' diyecek. Bu anayasal suç. Hani rüşvetin belgesi olur mu denir ya... Günlüklerdekilerle yaşadıklarımız örtüşüyor. Rüşvetin belgesi yok ancak Allah'tan darbenin belgesi var. Nasıl inanmışlar ki arkalarında o izleri bırakmışlar. Ergenekon'un avukatlığını yapanların siyasette yerinin olduğunu düşünüyorum. Eğer bir avukatlık yapacaksak halkın avukatı olalım, çetelerin değil." dedi.
Uras, darbeye yönelik andıç ve eylem planlarını ortaya çıkaran meçhul subaya da övgüler dizdi: "Bu kişilerin bürokrasi içinde çok kıymetli personel olduğunu düşünüyorum. Neyse ki bu insanlar var. Bu ülke bu insanlar sayesinde ayakta duruyor. Bürokrasi ve devlet içinde bulunan ve belgesi olan herkes bunu kamuoyuyla paylaşmalı, suça ortak olmamalı. Kâmil insan her türlü hukuksuzluğa karşı çıkar." Daha önce darbeciliğin domuz gribinden daha beter olduğu yönünde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Uras, gelinen süreçte darbeciliğin domuz gribi gibi mutasyona uğradığını belirtti. Uras, "Bu saatten sonra darbe olur mu diyenler elektronik muhtıralara baksın. Biz seçime elektronik muhtıra ile girdik. Bir vesayet rejimi var ki bu tür muhtıralar, andıçlar olmuş. Orda da bir mutasyon var. Elektronik muhtıra olmadı, şu provokasyonu yapalım. Basında çıkan haberler ve toplumun verdiği tepki en önemli sigortamızdır." ifadelerini kullandı.
Gayrimüslimlere ve masum insanlara yönelik Kafes Planı'nı bazı medya kuruluşlarının görmezden gelmesini eleştiren Uras, şu görüşleri savundu: "Görmeyen ve yazmayan fiilen suça ortak oluyor. Bunlar insanlık suçu. Bunları görmezden gelmek suça ortak olmaktır. Ayıptır. Gazetecilik etiği açısından kabul edilemez. Neyse ki Türkiye'de özgür basın var."