BIST 9.951
DOLAR 35,37
EURO 36,45
ALTIN 3.019,16

Unutkanlığınızın sebebi ne? İşte cevabı...

Unutkanlığınızın sebebi ne? İşte cevabı...

Unutkanlık özellikle modern çağın en büyük sorunlarından. Uzmanlar unutkanlık ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri sıralıyor.

Unutkanlığınızın sebebi ne? İşte cevabı...

Unutkanlık, her yaştan insanın yakınmasıdır ancak çoğunlukla bir hastalık belirtisi olarak görülmez. Gençlere “Bu yaşta unutkanlık olmaz”, yaşlılaraysa “Unutması normal” denir. Oysa unutkanlık, altta yatan bir hastalığın belirtisi olarak düşünülmeli ve uzman bir hekim tarafından araştırılmalı. Bu sorun; depresyon, vitamin eksiklikleri, tiroid fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak görülebilir ve uygun tedaviyle tam şifa sağlanır. Ancak unutkanlığın bunamanın ilk belirtisi olabileceği de bilinmeli.

Unutkanlığınızın sebebi ne? İşte cevabı...

Bunama (demans), orta-ileri yaşlarda başlayan, akli becerilerde ilerleyici kayıplara yol açan bir rahatsızlıktır. Zihinsel fonksiyonları ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen, ilerleyici bozulma ve davranış problemleriyle tanımlanır. Alzheimer, demansın en sık nedeni olmakla birlikte, bunamaya yol açan pek çok sorun da vardır. Yaşlanmayla birlikte kişilerde ‘ılımlı unutkanlık’ olabilir. ‘Yaşla ilintili unutkanlık’ adı verilen bu durum, ilerlemediği sürece herhangi bir hastalığa yol açmaz. Buna karşın hastaların periyodik olarak takip altında bulunması gerekir çünkü ilerleme gösterebilir. Gençlerde görülen unutkanlığın altındaysa genelde psikiyatrik sorunlar yatar.

Unutkanlığınızın sebebi ne? İşte cevabı...

Stres, depresyon ve gerginlik, beyin işlevlerinden dikkat toparlama ve yöneltmeyi bozarak unutkanlık yapar. Buna karşın bazı vitamin eksiklikleri, guatr hastalıkları, beyin tümörleri, beyin damarındaki tıkanmalar ve kanamalar, MS’de de unutkanlık gelişir. Ne zaman harekete geçmeli? Gündelik hayatımızda belli bir orandaki unutkanlığı hepimiz normal karşılarız. Cep telefonunu evde bırakmak ya da bir arkadaşın doğum gününü atlamak gibi durumlar can sıkıcı ve sinir bozucudur. Ama bu tip unutkanlıkların herkesin başına geldiğini biliriz, duyarız.

Unutkanlığınızın sebebi ne? İşte cevabı...

Ancak benzer kazalar üst üste ve çok sık olmaya başladığında, hele bir de orta yaşlar geçilmişse, unutkanlık can sıkıcı olduğu kadar da endişe verici bir hal alır. Paniğe kapılmadan önce, unutkanlığın basit nedenlerini öğrenmekte fayda var: - Uykusuzluk: Unutkanlığın belki de en çok göz ardı edilen nedenlerinden biridir. - Kullanılan ilaçlar: Sakinleştiriciler, antidepresanlar ya da bazı tansiyon ilaçları dikkat dağınıklığına veya kafa karışıklığına yol açabilir. - Tiroid bezinin az çalışması: Tiroid hormonlarının vücudun diğer organları üzerinde önemli etkileri var ve beyin de bu organlardan biri. Üstelik tiroid bezinin az çalışması depresyon ve uyku sorunlarına da yol açar.