BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,42
ALTIN 2.935,29
HABER /  GÜNCEL

Ünlü profesörün cezası belli oldu! Öğrencisine bilerek düşük not vermişti!

Demirören Haber Ajansı
Demirören Haber Ajansı

ÖĞRENCİSİNE bilerek düşük not vererek sınıfta kalmasına neden olmakla suçlanan Prof. Dr. Nurdoğan Rigel, "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Abone ol

İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, tutuksuz sanık Prof. Dr. Nurdoğan Rigel ve Avukatı Hasan Ali Atabay ile şikayetçi öğrenci Savash Porghamrezaeieh katıldı.  Rigel, yazılı savunma sundu. Savunmasında hiçbir öğrencisi ile sorun yaşamadığını savunarak suçlamaları kabul etmedi. Kararını açıklayan mahkeme, Rigel'i, "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.  Mahkeme iyi hal indirimi ile cezayı 5 aya düşürdü ve 5 yıl süre ile erteledi. 

Ne olmuştu?
Prof. Dr. Nurdoğan Rigel'in girdiği derslerin vize ve finallerinde düşük not aldığını öne süren İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümü son sınıf öğrencisi Savash Porghamrezaeieh, Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak kağıdının yeniden incelenmesini talep etti. 

Prof. Dr. Nurdoğan Rigel'in bir öğrencisine düşük not verdiği gerekçesi ile 5 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararı hukukçular şunları söylediler.

"Hocam bana takar mı korkusu aşılmış oldu"
İstanbul Barosu avukatlarından Orkun Burak Uğurlu, "Öncelikle ceza kararı bence hukuka uygunluk konusunda denetlenmeliydi. Bu karardan önce Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği bir karar var. Bu kararda hocanın verdiği notun bir değerlendirmesi var; objektif bir not verilmediği değerlendirmesi yapılıyor. İdare mahkemesi şu yolu açtı bütün öğrencilere; hocanızın notuna itiraz edebilirsiniz. Öğrenciler yıllarca 'ben hocamın notuna itiraz edersem hocam bana takar mı, derslerimi uzatır mıyım?' diye bir korku içerisindeydi. Bu aşılmış oldu. Bu eşik aşılınca ve bu davayla size objektif olmayan bir not veren hocaya karşı itiraz hakkınızın olduğunu öğrenmiş oldunuz."

"Ceza yargılamasında hocanın kastı aranmalı"
"Her ne kadar idari yargı doğru bir karar vermiş ve istenen not daha yüksek olmalı demişse de ceza yargılamasında hocanın kastının daha detaylı araştırılması gerekir. Kasıt unsuru aranmalı. Hocayla öğrenci arasındaki bağlantısı aranmalı. Bir hoca bir öğrencisine neden takar? Buradaki amaç gerçekten bir husumet varlığı mı? Ya da buradaki bir ihmal mi? Bunlara bakması gerekiyor ceza yargılamasının. Ceza yargılamasının konusu şu andaki hukukumuzun dışında tutulması gerekiyor ama idari yargı yönünden karar doğrudur. Ceza yargılaması yönünden bence hala bir eksiklik bulunuyor. Hocanın kastı aranmalıdır. Gerçekten öğrenci ile olan bir husumeti varsa ceza mahkemesine taşınmalı."

"Çok ağır bir ceza"
Avukat Abdullah Onur Eyüboğlu da konuya ilişkin şöyle konuştu: "Bana kalırsa görevi kötüye kullanma suçundan ceza verilmesi çok ağır bir ceza. Bir hocanın yoruma dayalı bir derste, 4 işlemin kullanılmadığı, hukukta 2 artı 2 her zaman 4 etmez. 3 de edebilir, 5 de edebilir. Burada yorumdur önemli olan ve yoruma dayalı sorularda verilecek olan cevapları değerlendirmede de nasıl ki hakimlerin takdir yetkisi vardır, hocaların da takdir yetkisi olması gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden bence verilen karar çok ağır bir karar olmuş."

"Öğretmenlerin üzerinde tehdit olabilir"
"Bu karar öğrencileri hareketlendirir, emsal teşkil eder ise. Ayrıca da öğretmenlerin de üzerinde sallanır durur sürekli. Öğrenciye düşük not vermekten korkabilir. Öğretmenlerin üzerinde tehdit olabilir bu. Emsal teşkil etmesi kötü bir şey olacaktır ki, emsal teşkil edecek." 

'KARARI YARGITAY'DA BOZULAN HAKİMLERE DAVA AÇARSAK AYNI HAKİM AYNI KARARI VEREBİLİR Mİ'

"Nasıl ki biz hakimler takdir yetkisini kullanarak bize göre beraat etmesi gereken sanığa ceza verdiği zaman onun çözüm makamı olarak İstinaf Mahkemeleri veya Yargıtay'ı gösteriyorlar, o zaman Yargıtay'a bozulan ceza kararlarında biz de hakimlere görevi kötüye kullanmaktan dava açarsak aynı hakim kendisi veya bir başka meslektaşı için aynı kararı acaba verebilecek mi?"

Suç duyurusunda bulundu
İdare Mahkemesi, öğrencinin Haber Analiz dersinde 65-72 arası not alması gerekirken 35 aldığını tespit ederek notun değiştirilmesine hükmetti.  Şikayet üzerine Rigel hakkında, "Görevi kötüye kullanmak" suçundan suç duyurusunda bulundu. 

Savcılık dava açtı
Suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Nurdoğan Rigel hakkında, "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.