BIST 9.673
DOLAR 35,16
EURO 36,58
ALTIN 2.959,13
HABER /  GÜNCEL

Ünlü ilahiyatçıdan ilginç Çamlıca yorumu

Ünlü ilahiyatçı Ali Rıza Demircan tartışma konusu olan Çamlıca'ya cami projesini canlı yayında yorumladı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)
Çamlıca'ya inşaa edilecek cami projesi sadece mimarlar için değil ilahiyatçıların da gündeminde. Habertürk ekranlarında Didem Arslan Yılmaz'ın konuğu

1.20121116140037.jpg

ÇAMLICA TEPESİNE COPY PASTE CAMİİ
SULTANAHMET'İN TAKLİTİ

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak cami için açılan yarışmada birinciliğe değer görülen bir eser çıkmadı. Jüri de ikinci olan ve iki kadın mimarın çizdiği 6 minareli caminin Çamlıca'ya yapılması kararlaştırıldı. 

Ancak seçilen eser Sultanahmet Camii'ne olan aşırı benzerliği nedeniyle hayli eleştiri alacak gibi. Zira seçilen cami projesi hem 6 minaresi hem kubbeleri hem de ön avlusu ile tıpkı Sultanahmet'e benziyor. 

(DEVAMINI OKU)

COPY-PASTE CAMİNİN MİMARI KONUŞTU

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak cami, Sultahanmet Camii'nin neredeyse birebir kopyası. Çıplak gözle dahi iki eser arasındaki benzerlik farkediliyor. Projenin mimarı Bahar Mızrak ise taklit eleştirisine şu karşılığı verdi: 

cakmacami.jpg  

USTA MİMARDAN ÇAMLICA
PROJESİNE ÖNEMLİ ELEŞTİRİLER

Mimar Sinan Ünv. Öğrt. Üyesi Prof. Suphi Saatçi canlı yayında Çamlıca Cami projesini kritik etti: Arkadaşlar çabalamışlar ama eski camileri plan olarak taklit etmişler. 

mimarlar.jpg 

olan ünlü ilahiyatçı Ali Rıza Demircan tartışma konusu olan cami projesini yorumladı. Demircan, projenin görkemli ve devasa olmasına itiraz etmezken, Süleymaniye Cami'ni andırmasını eleştirdi.

PEYGAMBERİN YAPTIRDIĞI CAMİİ DE BÜYÜK BİR PROJEYLE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

"Sevgili peygamberimizi Medine'de inşaa ettirdiği ve yapımına bizzat katıldığı mescidi Nebi'nin Hz. Peygamber'in vefatından önceki büyüklüğü 388 metrekareydi. Ancak bugün Mescidi Nebi'de 700 bin insan namaz kılıyor ve ihtiyaca cevap veremediği için oranın da büyütülmesi için çalışma yapılmakta. Yanılmıyorsam tarihi süreç içinde de başta ihtiyaç olmak üzere farklı nedenlerle büyükçe camiler yapılmıştır. Tarihi dönemlerde camilerin şehitlerin merkezi niteliğine büründürülmesi ve bu büyük camilerin bir külliye şeklinde tasarlanmıştır. Süleymaniye'de 12 yıl imam hatiplik yaptım, 12 yıl boyunca cuma ve bayram namazlarını ben deniz kıldırdım. Süleymaniye şehrin görünür bir merkezinde ama külliye şeklindedir. Yani dönemin dört fakültesi, hastanesi, akıl hastanesi ve misafirlerin ağırlandığı darülziyate, külliyenin yemek ihtiyacının yapıldığı tabhane, darülhadis ve hamam... Bu bir külliye. Zamanımızda 15 milyonluk bir şehir olan İstanbul büyüdü. Böyle görkemli camilerin yapılmasına da bir ihtiyaç duyulabileceği inancındayım."

PROJE KEŞKE SÜLEYMANİYE'Yİ ANDIRMASAYDI 

"Müslüman sanatçılar kendilerin yenilemelidiriler. Tarihi dönemlerin mimari üsluplarını aşmalıdırlar. Yaşadığımız dönemin imkanlını asırlar ötesine taşıyacak tasarımlar içinde olmalıdırlar. Ben tamamen Süleymaniye'nin andıran bir projeyi arzu etmezdim. Bir aşama kaydedilmesini tercih ederdim. Ama böyle takdir edilmiş."

TÜRKİYE İSLAM DÜNYASININ KÜLTÜR VE FİNANS MERKEZİ OLUYOr

"Dış görünüşü itibariyle Sinani bir görüntüsü olsa da yaşadığımız çağın ihtiyaçları da yapının alt yapısında karşılanmıştır. Bin araçlık otoparktan sözediyoruz kütüphane ve konferans salonlarından sözediyoruz. Türkiye artık camilerini tasavvur ederken gelecek yılların ihtiyaçları da dikakte alınmaldır. Artık Tükiye İslam dünyasının kültürel ve finans merkezlerinden biri olmak üzere."

PROJEYİ KADIN MİMARLARIN YAPMASI DİNİ AÇIDAN SAKINCALI MIDIR?

"Bu benim bir yaramdı. Anadolu tarihimiz boyunca kadınlarımız nedense toplum hayatının büyük ölçüde dışına çıkarılmışlar. Sosyal aktivitelerin içinde istenen ölçüde yer alamaz olmuşlardır. Aziz peygamberimizin döneminde kadınlar o dönemde eğitim merkezi de olan camilere öyle çok geliyorlardı ki kucaklarında çocukları olan kadınlar da cemaatle namaz kılıyorlardı. Ayrıca toplumsal hayatın içinde de aktivite gösterebiliyorlardır. Benim nenem 100 yaşına kadar yaşadı ama bir kere bile cuma namazı kılamadı, bayram namazı kılamadı. Yani Anadolu'da bir kadın Cuma namazı kılmak istede bunun imkanı yoktur. Şimdi iki mimar kadınımızın böylesine muhteşem esere imza atması beni gururlandırmıştır. Bir tür yargılamadır, İslam dünyasına bir mesajdır."