Saadet Partisi'yle ittifak kurması durumunda AK Parti kaç milletvekili alır? KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır SP ve AK Parti ittifakının oy oranlarına çok fazla bir etki yaratmayacağı görüşünde...
Abone olİNTERNETHABER.COM-1 Kasım erken seçimlerine bir buçuk ay kala, Ankara kulislerinde en tartışılan konulardan biri Saadet Partisi (SP) ve AK Parti arasında kurulacağı iddia edilen ittitfak oldu...
7 Haziran seçimlerinde Büyük Birlik Partisi (BBP) ile 'Milli İttifak' sloganıyla ittifak yapan SP'nin erken seçimde AK Parti'yle yola çıkacağı iddia ediliyor. Peki olası ittifakın AK Parti'ye getirisi ne olur?
7 Haziran Genel Seçimlerini gerçek sonuçlara en yakın verilerle tahmin eden KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, T24'e yaptığı açıklamalarda, AK Parti’nin tek başına iktidar olması için muhtemel senaryolar kapsamında, SP ile kuracağı ittifakın sonuçları üzerine kritik değerlendirmelerde bulundu.
SP- AK PARTİ İTTİFAKINDAN DOĞACAK SONUÇLAR...
KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, 1 Kasım erken seçiminde AK Parti’nin kamuoyuna yansıyan girişim ve planları kapsamında Saadet Partisi’yle ittifakın olası oy getirisinin radikal bir değişim yaratmayacağını, SP seçmeninin yarısının AK Parti’ye oy vermeyeceğini, bu sebepten dolayı ittifakın en fazla 5-6 vekil getireceğini öngördüğünü söyledi.
AĞIRDIR: 2017'DE YENİDEN GENEL SEÇİM
Ağırdır, 1 Kasım seçimlerine siyasi açılım değil, mühendislik gözlüğüyle baktığı için eleştirdiği AK Parti için “AK Parti 276’ya ulaşsa bile ben 2017’de yeniden genel seçim olacak diyorum. Çünkü 327 ile yönetemedi. Oyu yüzde 41’de kalsa ve siyasi mühendislikle 276 olursa hiç yönetemeyecek. 2019’da 3 seçim aynı yıla sıkışıyor. 2019 seçimleri başlamadan Tayyip Bey, 2017’de gücünü son bir kere daha sınamak ister.” diye konuştu.
İşte Ağırdır'ın o değerlendirmelerinden kritik satırlar:
SEÇMENİN '3-5-2' OYUNU
Kullandığım bir model var; seçmen 3-5-2 oynuyor. Kaledeki 3 dediğim geçim; savunma hattı da eğitim, sağlık, güvenlik ihtiyacı. “Türkler istikrar sever” lafını yaratan da buradaki güvenlik. Seçmen bir ekonomik kriz riski veya yaşıyorsa sorumlusu olarak gördüğünü cezalandırıyor. Veya asayiş, can güvenliği, terör ve çatışmalardan dolayı bir risk görürse veya bir siyasi kaos ihtimali görürse... Ama burada şöyle bir mesele var; AKP 2011 yerel seçimlerine gelene kadar eğitim, sağlık ve geçim alanlarındaki başarısıyla konuşuldu. Artı güvenlikte de “Problemlere sahip ancak yönetmeye çalışan istikrarlı çoğunluk hükümeti var” düşüncesi hakimdi. Bu nedenle savunma hattı AKP’nin en sağlam alanıydı. Ama bugün savunma hattı çökmüş durumda. Ekonomik kriz riski, kurlardaki oynama, işsizlik rakamları, büyümede durağanlık nedeniyle geçimde soru işaretleri var. Okul, sınıf açığı kapanan, velilere yardım edilen, okullaşmada erkeklerde yüzde 100, kızlarda yüzde 98’e ulaşılan eğitimde, AKP niteliğe geçmesi gerekirken 4+4+4 sisteminden başlayarak bir ütopyaya sarıldı.
"SP'NİN TÜM SEÇMENİNİN AK PARTİ'YE OY VERCEEĞİNİ SANMIYORUM"
Bizim siyasiler şöyle sanıyor: “SP’yle AKP anlaşırsa 18,5 milyona SP’nin BBP’yle ittifakla aldığı 1 milyon eklenecek, 19,5 milyon olacak.” SP’nin tüm seçmeninin AKP’ye oy vereceğini sanmıyorum. Öyle olsaydı bu insanlar barajı geçip geçmeyeceğinden emin olmadığı halde partisine oy vermezdi. Bu insanların daha önceki zihinlerine, gönüllerine haksızlık!
"MATEMATİKSEL ÖPÜŞME"
Ama diyelim ki SP’nin bir milyon oyu AKP’ye gitti, diğer bütün partilerin oylarını il bazında sabit kabul edersek tam bir matematiksel öpüşme sonucu bunun AKP’ye maksimum katkısı 4’ü MHP’den, 4’ü HDP’den, 3’azanııyor. Cumhurbaşkanı ile paktidar olamayabilir ama 43 oyla ak.n ek olarak alması gereken 18 bin oy.lük Cumhurbaşkanı ile pa’ü CHP'den gelecek 11 milletvekili. Ama benim tezime göre, SP seçmeninin minimum yarısı AKP’ye oy vermeyeceği için maksimum getirisi 5-6 milletvekili olur.