Bir öğrencinin üniversiteye ilk adım maliyeti araştırıldı. İşte o masraf...
Abone ol Türk Eğitim-Sen, üniversiteye ilk adımın maliyetini araştırdı. Araştırmaya göre, bir öğrencinin üniversite hayatı en az 2 bin 114 YTL harcayarak başlıyor. Araştırmada, üniversite çalışanlarının mali durumu da ortaya konuluyor.Türk Eğitim-Sen'in araştırmasına göre, şehirdışında ikamet eden bir öğrencinin üniversiteye ilk adım atmasının maliyeti en az 2 bin 114 YTL.
Bu maliyet harç ücreti, yurt, yol, yemek, sosyal faaliyet, ders araç-gereçleri, fotokopi ve kitap masrafından oluşuyor.
Öğrencinin tek başına eve çıkması halinde bu rakam 3 bin 570 YTL'ye çıkıyor. Maliyetler, bir öğrencinin bölümüne ve ikinci öğretimde olup olmamasına göre değişiyor.
Fen-Edebiyat fakültesini kazanan bir öğrencinin evini iki arkadaşıyla paylaşması halinde harç, kitap, ders araç-gereç, fotokopi, giyim, ulaşım, sosyal faaliyet ile birlikte masrafı 2 bin 383 YTL.
Mühendislik-Mimarlık fakültesinde okuyan ikinci öğretim öğrencisinin üniversiteye ilk adım atmasının maliyeti ise en az 3 bin 341 YTL'ye çıkıyor.
Araştırmaya göre, ailesinin ikamet ettiği şehrin dışında öğrenimini sürdüren ve devlet yurdunda kalan bir üniversite öğrencisinin aylık temel harcaması 686 YTL.
Prof. yılda 23 bin dolar kazanıyor
Türk Eğitim-Sen üniversite çalışanlarının mali durumunu da araştırdı. Araştırmaya göre, ABD'de profesör maaşı yıllık 66 bin 706 dolar ile 121 bin 301 dolar arasında değişiyor.
Türkiye'de ise, en üst derecedeki bir profesörün aldığı maaş yıllık 23 bin 100 dolar.
ABD'de bir doçent yıllık 55 bin 518 dolar ile 91 bin 509 dolar arasında kazanıyor. Türkiye'deki bir doçentin yıllık kazancı ise 18 bin 180 dolar.