BIST 9.420
DOLAR 34,51
EURO 36,32
ALTIN 2.830,82
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Üniversiteye girişte yeni model bu

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, milyonlarca öğrenci ve ailesini ilgilendiren üniversiteye giriş sistemini açıkladı.

Abone ol

Üç ay arayla yılda dört sınav yapılacak. En yüksek puan esas alınacak. Yeni uygulama 2014'te devreye girecek.

YENİ SİSTEM 2014'TE BAŞLAYACAK

Akşam gazetesinden Çiğdem Toker'e konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, YGS yerine, yılda dört sınava girme hakkı tanıyacak yeni sistemin 2014'te başlatılacağını açıkladı.

STRESTEN KURTARACAĞIZ

Dinçer, 'olgunlaşma sınavı' mantığıyla TOEFL'a benzettiği yeni sistemde; üç ay arayla yapılacak dört sınavdan en yüksek puanın esas alınacağını söyledi. Hazırlık talimatını yedi ay önce verdiğini; ÖSYM ile birlikte çalıştıklarını belirten Dinçer, 'Çocuklarımızı stresten kurtaracağız' diyerek şöyle devam etti:

SELF DİSİPLİN ZORDUR

Neden hemen değil de 2014? Asıl konu, soru bankası hazırlamak. Çünkü yeni sistemde sorular kamuoyuyla paylaşılmayacak. Elde yeterli soru olmazsa, sonraki dönemde girecek çocuğa haksızlık edilir. Sınavları ancak soru bankası oluşturduktan sonra yapabiliriz. Yoksa teknolojik altyapı kolay. İkinci sebep, TOEFL da yapar:

Her sınavda, değerlendirmeye tabi tutulmayan deneme amaçlı sorular sorulması gerekiyor. Biz, bunu yapacağız. Dershaneler kalkıyor mu? Böyle yorumlanmasının sebebi var. Doğru, bu sistem dersane sistemini zayıflatır. Diyelim ki çocuk, üniversite sınavını kazanamadı. Ebeveyn olarak düşünün. Bir yıl boyunca boş oturması, öbür sınavı da kazanamayacağı anlamına gelir. Self disiplin zordur. Dolayısıyla veli dersaneye göndererek hem meşgul etmek hem de sınavı kazanmasını istiyor. Dört kez yapılınca dershane ihtiyacı azalıyor? Elbette. Çocuk hazirandaki sınavı başaramadıysa, elindeki ders notlarıyla üç ay sonra yeniden sınava gireceğini biliyorsa, dershaneye yazılmasına belki hiç gerek kalmayacak.