Üniversitelilerin tercihi VoIP
İnternet üzerinden telefon görüşmesi (VoIP) üniversitelerde yaygınlaşıyor
Abone olSabit ve mobil telefonlara göre kullanıcılarına büyük oranda daha ucuza haberleşme imkanı getiren internet üzerinden telefon görüşmesi (VoIP) üniversitelerde yaygınlaşıyor. Telesis Telekomünikasyon A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Mümin Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet teknolojilerindeki gelişmeler ve sesli haberleşme sektöründeki imkanların çoğalmasıyla kurumların VoIP'e ilgilerinin arttığını belirtti.
Özellikle çok kullanıcısı bulunan kurumların bu teknolojiyi kullanmak istediğini ifade eden Güler, üniversitelerin telefon giderlerini azaltmak üzere VoIP'e yöneldiğini kaydetti. İnternet üzerinden sesli haberleşmenin geniş bant internet şebekesi üzerinden yapıldığını, bunun için ADSL bağlantısı gerektiğini anımsatan Güler, bireysel kullanıcıların Skype ve benzeri programlarla, kurumların ise VoIP'ten yararlandıklarını ifade etti.
VoIP teknolojisiyle kurum ve kuruluşların uzak mesafedeki birimleriyle daha ucuza görüşme imkanı bulduğunu kaydeden Güler, üniversitelerin birer birer bu teknolojiyi kullanmaya başladığını söyledi. Güler, ''Özellikle birimleri dağınık olan telefon giderlerini azaltmak isteyen kurum ve kuruluşlar için VoIP çok uygun bir teknoloji'' dedi.
Üniversitelerin haberleşmede VoIP teknolojisini kullanmada istekli olduğunu vurgulayan Güler, Konya Selçuk Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi'nin Telesis'in kurduğu santrallarla haberleşmelerini VoIP üzerinden yapmaya başladığını bildirdi. Güler, şunları kaydetti: ''Üniversiteler, haberleşmede adım adım VoIP'e geçiyorlar. Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri olan Selçuk Üniversitesi, ana yerleşke, Konya içi diğer birimleri ile civar ilçelerde bulunan yüksek okulları dahil yaklaşık 10 bin abone ile kullanıcılarına hizmet veriyor.
Buraya toplam 7 bin 400 abonelik VoIP santralları kurduk ve üniversite bu teknoloji üzerinden haberleşmeye başladı. Gaziantep Üniversitesinde de merkezde 3 bin abonelik, Kilis kampusünde bin abonelik olmak üzere 4 bin abonelik VoIP teknolojisi oluşturuldu. Önümüzdeki dönemde diğer üniversitelerin de bu teknolojiden yararlanmaya başlayacaklarını düşünüyoruz.''