BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,50
ALTIN 2.966,83
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Üniversitelilerin siyasi lider tercihi

Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırma, öğrencilerin en beğendiği siyasetçinin Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu ortaya koydu.

Abone ol

Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırma, öğrencilerin en beğendiği siyasetçinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu ortaya koydu. CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül izledi.

Objective Research Center'ın (ORC) "Üniversite Öğrencilerinin Siyasi Parti Tercihleri ve Siyasete Bakışı" araştırması tamamlandı. Üniversite öğrencilerinin siyasi parti tercihlerini, siyasi kimliklerini, siyasete ilgi düzeylerini tespit etmek amacıyla yapılan araştırma, 10-18 Temmuz 2013 tarihleri arasında, 25 ilde 30 farklı üniversiteden 3 bin 600 öğrenci ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.

Araştırmada öncelikle "Size göre Türkiye'nin en önemli problemi nedir?" sorusuna yanıt aranırken, üniversiteliler arasında işsizliğin yüzde 21.4 oranında Türkiye'nin en önemli sorunu olduğu ortaya çıktı. İşsizliği sırasıyla yüzde 18.6 ile terör sorunu, yüzde 14.1 ile ekonomik sıkıntı, yüzde 8.4 ile de eğitim sorunu izledi.

HÜKÜMET BAŞARISIZ

Araştırmaya göre, Hükümeti genel olarak başarılı bulanların oranı 20.9'da kalırken, "Hükümet başarısız" diyenlerin oranı ise 55.6 oldu. AK Parti hükümetinin ne başarılı, ne de başarısız bulduğunu belirtenlerin oranı ise 23.5 olarak belirlendi.

ÜNİVERSİTELİLER "KILIÇDAROĞLU" DİYOR

Üniversite öğrencilerinin siyasi parti liderleri arasında favorisi ise CHP Lideri Kılıçdaroğlu oldu. "En beğendiğiniz siyasetçi hangisidir?" sorusunu yanıtlayan üniversite öğrencilerinin yüzde 23'ü Kemal Kılıçdaroğlu'nu beğendiğini belirtirken, Başbakan Erdoğan ise yüzde 18.5'lik oranı ise CHP liderinin gerisinde kaldı. Kılıçdaroğlu ve Erdoğan'ın ardından ise öğrencilerin yüzde 11.3 oranında beğenisini alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül üçüncü sırada yer aldı. Araştırmada Öğrenciler arasında en beğenilen dördüncü lider ise yüzde 8.6'lık oranıyla MHP Lideri Devlet Bahçeli oldu.

Bahçeli'yi ise şu isimler takip etti:

"CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç."

SİYASİ KİMLİKLER

"Aşağıdaki siyasi kimliklerden hangisi sizi tanımlamada en uygundur?" sorusunun da sorulduğu araştırmaya katılan üniversitelilerin yüzde 21,2'si "milliyetçiyim" derken, "Kemalist Atatürkçü" olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 16,5 oldu.

Araştırmaya göre üniversite öğrencilerinin yüzde 15,5'i "muhafazakar" olduğunu söylerken, yüzde 11,7'lik kesim ise "sosyal demokrat solcu" bir siyasi düşünceye sahip olduğunu belirtti.

Araştırma üniversitelilerin yüzde 6.6'sının "İslamcı", yüzde 3.5'inin "liberal", yüzde 2.7'sinin "sosyalist" ve yüzde 2.2'sinin de "komünist" düşüncelerde olduğunu ortaya koydu.

BİRİNCİ PARTİ CHP

Üniversite öğrencileri arasında birinci parti ise CHP oldu. Araştırmada "Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna yanıt veren üniversite öğrencilerinin yüzde 33.7'si CHP'ye oy vereceğini ifade ederken yüzde 22.1'i ise AK Parti'den yana oy kullanacağını kaydetti. "Hiçbiri/kararsız" seçeneğini seçenlerin oranının yüzde 20.5 olduğu araştırmada CHP ve AK Parti'yi yüzde 13.2 ile MHP, yüzde 6.1 ile BDP ve yüzde 4.4 ile de "diğer" seçeneği takip etti.

Üniversite öğrencileri kendilerine en yakın parti olarak da CHP'yi gördüğünü belirtiyor. ORC araştırmasına katılan üniversiteli öğrencilerin yüzde 38.4'ü kendilerine en yakın parti olarak CHP'yi gördüğünü kaydederken, yüzde 25.9'u ise "kendime en yakın hissettiğim parti MHP" dedi. CHP ve MHP'yi ise yüzde 16.7 ile iktidar partisi AK Parti izledi.

ÜNİVERSİTELİLER SİYASETE İLGİLİ

Araştırma son olarak ise üniversite öğrencilerinin siyasete olan ilgisini ölçtü. "Siyasete olan ilginiz ne düzeydedir?" sorusunun üniversite öğrencilerine yöneltildiği araştırmada, siyasete ilgisinin çok olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 39,4, orta olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 32.1, az olduğunu belirtenlerin oranı da yüzde 15.5 oldu. Araştırmada üniversite öğrencilerinin yüzde 7.9'nun ise siyasete ilgisinin olmadığını gözler önüne serdi.