BIST 8.627
DOLAR 34,34
EURO 37,46
ALTIN 3.032,16
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Üniversitelilere lüks yurtlar geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca inşa edilen yeni yurtlar, konforuyla lüks tatil köylerini aratmazken enerji verimliliği kapsamındaki düzenlemeleriyle de dikkat çekiyor

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, yüksek öğrenim öğrencileri için yaptığı yurtları çağın gereklerine uygun şekilde inşa ediyor. Modern yurtlar, öğrencilerin sadece barınma ve yeme içme ihtiyaçlarının karşılanacağı yerler şeklinde değil, gençlerin bedensel, ruhsal, zihinsel, sosyal ve kültürel yönden gelişmelerini de sağlamak amacıyla sosyal ve spor alanlarıyla birlikte planlanıyor.

Karyola sisteminin yerleştirildiği yurt yatak odalarında, her öğrenci için ayrı giysi dolabı ve çalışma masası bulunuyor. Odalar, banyo, tuvalet, televizyon, buzdolabı ve telefon bulunacak şekilde tasarlanıyor. Katlarda, tüm öğrencilerin kullanımına açık etüt salonu, kat ofisi ve çamaşır odaları yer alıyor.

ENGELLİ ÖĞRENCİLER İÇİN ÖZEL ODA

Bakanlık yurtlarda, engelli öğrencilerin kullanımına yönelik özel odalar da hazırlıyor. Engelli öğrencilerin yurt ve sosyal tesis bloklarına ulaşımını sağlamak üzere gerekli düzenlemeler de yapıyor. Sosyal tesis bloğu; yemekhane, kafeterya, çamaşırhane, internet odası, masa tenisi, bilardo ve satranç gibi oyun salonları ile kuaför, terzi, lostra, market ve mescit bölümlerinden oluşuyor.

Sağlık hizmetlerinin yürütülebileceği doktor, hemşire ve hasta odası bulunan revir, öğrencilerin tiyatro, dans gösterisi, konferans, panel, müzik çalışmaları gibi sosyal faaliyetlerini gerçekleştirebileceği çok amaçlı salonlar da planlanıyor.

Yangın yönetmeliği doğrultusunda tasarlanan yurtlarda, otomatik yangın söndürme sistemleri (sprinkler) tercih ediliyor. Kampus alanında ise hidrant sistemi bulunuyor.

ENERJİYİ SAVURMAYAN YURTLAR

Yurtlar inşa edilirken, enerjinin verimli kullanılması amacıyla gerekli tüm donanımlar da dikkate alınıyor. Isı yalıtımı yapılan yurtlarda, mekanik tesisat sistemlerinde kullanılan cihazlar, enerji verimliliğini sağlayacak şekilde projelendiriliyor. Isıtma tesisatında, geri kazanımı sağlayacak ekonomizerler de kullanılıyor.

Ayrıca; yurt blokları içerisindeki banyo, duş ve lavabolardan gelen atık sular, çeşitli arıtma sistemlerinden geçirilerek tuvalet rezervuarlarında yeniden kullanılacak şekilde tasarlanıyor. Yurt bloklarının sıcak su ihtiyacının karşılanması için de güneş enerjisi tercih ediliyor. Sıcak iklim bölgesinde bulunan yurtlar için ise soğutma sistemleri düşünülüyor. Bahçe sulamada kullanılmak üzere su sarnıcı yapılarak, yağmur suyunun da depolanması öngörülüyor.

42 YURDUN İNŞAATI DEVAM EDİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, Temmuz 2012 itibarıyla toplam 9 bin 370 öğrenci kapasiteli 15 yurt inşaatı tamamlandı. 31 bin 60 öğrenci kapasiteli 42 yurt inşaatı devam ediyor. Bunlardan 11 bin öğrenci kapasiteli 16 yurt inşaatının yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.