BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53

Üniversiteliler “Hayal Etti" Gerçekleştirecekler….

YÖK, Üniversiteler, Akademisyenler,Kredi Kayıt Bürosu, Lisans öğrencileri, Y.L./Doktora/Sanatta yeterlik Tezleri

Kredi Kayıt Bürosu’nca (kkb.com.tr) gerçekleştirilen  '”Hayal Edin Gerçekleştirelim” yarışmasından haberiniz oldu mu?!..

Zannediyorum ülkemizde ilk defa yapıldı.

Amaç; “üniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk konularındaki farkındalıklarını ve toplumsal sorunlara karşı duyarlılıklarını artırmak” olarak açıklanmış.

Yoğun ilgi gördüğü belirtilen  “Hayal Edin Gerçekleştirelim” yarışmasında başarılı seçilen  projeler, 5 Haziran 2014 akşamı, Four Seasons Otel'de düzenlenen bir törenle açıklanmış.

Türkiye genelindeki; ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin çevre, eğitim, sağlık, spor, kültür sanat ve toplumsal konu kategorilerinde 351 proje, jüri ve halk oylamasında  değerlendirilmiş ve  üniversitelerden 8 proje ödüle hak kazanmış.  

Önce 2014 Mayıs ayında  6 kategoride,  30 proje değerlendirilmiş, sonra belirlenen en başarılı 18 proje Facebook üzerinden sosyal medya oylamaya sunulmuş. Geneçleri harekete geçirecek bu tür çalışmaları her zaman destekliyoruz. Basını ve eğitim konularını bu kadar takip eden ve yazan bir kişi olarak haberimin olmaması ilginç, belki de gözünden kaçmış… İnşallah 2015’te daha iyi duyuru yapılır ve daha çok proje ortaya çıkar. Ayrıca, ödül almayan diğer projelerde üniversetelerce dikakate alınmalı ve değerlendirilmelidir.

(Daha önceki bir yazımda belirtmiştim; üniversitelerde Yüksek lisans, sanattayeterlik/doktora programlarında o ile ve ülkemize yararlı bir çok tez yapılıyor, ama dosyalarda kalıyor. Bu tezlerde yüzlerce öğretim üyesinin katkısı var, özellikle Y.Doç.lerin… Kızımdan biliyorum, beraber çalıştım, İTÜ Mimarlık Fak.Peyzaj Bölümü’nde hazırladığı Y.L. tezinde Galata köprüsünden-Unkapanı köprüsüne kadar olan sahilin değişimini/projesini hazırlamıştı. Kimbilir daha nice güzel çalışmalar vardır. Kurumların üniversitelerde hazlrlanan tezler hakkında bilgi sahibi olması, yararlanması, gelişme için gereklidir.)

Gelelim konumuza,  ödül töreninde  konuşan Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz; “Kredi Kayıt Bürosu olarak “Hayal Edin Gerçekleştirelim” yarışmasını üniversite öğrencilerinin sosyal sorumluluk bilincini ve toplumsal sorunlara duyarlılıklarını artırmak üzere hayata geçirdiklerini belirterek yarışma sonucunda ortaya çıkan projelerin de bunun ne kadar doğru bir adım olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. 6 farklı kategorideki projeler toplumsal faydaları açısından değerlendirilmelidir.Bu yarışmaya karar verdiğimizde birkaç hedefimiz vardı. Bunlardan ilki gelecekte karar verici konumuna geçecek gençlerimizin sosyal sorumluluk bilinçlerini geliştirmek ve yaratıcı enerjilerini bu alana yönlendirmekti. Farklı konularda hazırlanan 351 proje başvurusunu değerlendirdiğimizde bu amaca ulaştığımızı görüyoruz. İkinci hedefimiz hem kurumumuz hem de diğer kurumlar için katma değeri yüksek sosyal sorumluluk projeleri fikir havuzu oluşturmaktı. 351 proje içerisinden seçtiğimiz çok sayıda proje gerçekleştirilmeyi hak ediyor. KKB olarak biz de bu projelerden  birisini seçerek  gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Tüm projeleri web sitemizde duyurup, kurumlar için bir fikir havuzu oluşturacağız. Dolayısıyla bu yarışma ile ilgili başlangıçta koyduğumuz hedefleri gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. Gelecek yıllarda yarışmayı geleneksel hale getirerek daha da geliştirmek bizim de en büyük isteğimiz. Bugüne kadar bu projeye inanarak bize destek veren değerli jüri üyelerimize, emeği geçen herkese ve bu güzel projeleri yaratan gençlerimize teşekkür ediyoruz.” demiş.

“Büyük Ödül” ve “Sosyal Medya Ödülü” toplumsal ve çevre kategorileri projelerine gitmiş.
Her kategoride jüri üyelerinden en yüksek oyu alan projeler “Kategori Birincilik Ödülü”, kategori birincileri arasından jüriden en yüksek puanı alan proje “Büyük Ödül” ve Facebook üzerinden 20 Mayıs- 30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Sosyal Medya birincisi de “Sosyal Medya Oylaması Birincilik Ödülü” almış. 

Yarışmada “Büyük Ödül”; “Toplumdan Sivil Topluma”/Orhan Genç/Sabancı Üniversitesi (“İngiltere’de 2014 Yaz Dönemi Eğitim Programı” ödülü). 

“Sosyal Medya  Oylaması Birincilik Ödülü”çevre kategorisinde “Beni Geri Döndür”/ Zeliha Şit/ Ege Üniversitesi (5.000 TL nakit para ödülü)

‘’Kategori Birincilik Ödülü’’ne hak kazananlar- 5.000 TL’lik ödül-   şöyle belirlenmiş; 

Çevre kategorisi;  “Geri Dönüşüm Çevreci Döngüm”/Tuğba Biçer- Eda Ceylan/Yeditepe Üniversitesi
Sağlık kategorisi; “Kan Bağışı Mobil Uygulaması”/Halil İbrahim Erkaplan- Muzaffer Yılmaz-Tolga Sedat Kayhan/Kocaeli Üniversitesi
Kültür/Sanat kategorisi;“Bir Destekle Bin Umut Yeşert”/Aybike Avcı/İstanbul Üniversitesi 
Spor kategorisi; ‘’Bisikletime Yol Açın”/Salih Aydın/İstanbul Üniversitesi
Eğitim kategorisi; “Paylaş Bir Selfie”/Hakan Menekşe/Anadolu Üniversitesi 
Toplumsal kategorisi; “Toplumdan Sivil Topluma”/ Orhan Genç /Sabancı Üniversitesi

Projeleri hazırlayan gençleri tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyor, üniversite yönetimlerinin, ödülü hak eden arkadaşlara gerekli desteği vereceğini umuyoruz…

Bilgi toplumu olma yolunda üniversitelerimize önemli görevler düşüyor. Biz, üniversitelerin adının geçmesini mobbinglerle**değil, olumlu haberlerle istiyoruz.

 

* Tüm okurlarımın Ramazan Bayramı’nı kutluyor;barış, sağlık ve esenliklerle hayırlara vesile olmasını  diliyorum

**İstanbul'da 8 de, aralarında lerin de bulunduğu bin 488 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmada, lerin yüzde 63.8'inin işyerinde 'e maruz kaldıklarını açıklamaları polemik konusu oldu. Türk Eğitim Sen İstanbul Şubesi'nin; Boğaziçi, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, İstanbul, Marmara, Galatasaray, Türk – Alman ve Medeniyet lerinde bin 488 kişiyle görüşülerek yapılan araştırma tartışma yarattı. Araştırmaya göre, lerde görev yapan her 3 den 2'si yani yüzde 63.8'i çalışırken 'e (işyerinde psikolojik taciz) uğruyor.Özlem Yılmaz(AHT- /polemik/haber/920109-akademisyenler-neden-mobbing-kurbani-oluyor)