BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Üniversitelerin af direnişi

Öğrencilerin uzun süredir bekledikleri affa kavuşmasını sağladı. Öğrenciler kendilerini bir yıl bekletme kararı alan üniversitelerinin direnişinin bitmesini bekliyor.

Abone ol

Çeşitli nedenlerle üniversitelerden kaydı silinen 670 bin öğrenci beklediği af ile yeniden okuma hakkı elde ederken, şimdi de üniversitelerin çıkardığı engeller nedeniyle bir yıl kaybetmekle karşı karşıya.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in daha önce "uygulama inisiyatifi üniversitelerde" dediği af işlemlerinde, üniversitelerin öğrencilere engeller çıkardığı ve af nedeniyle geri dönen öğrenci sayısını düşürmek için, direndikleri öğrenildi.

Uygulama ile ilgili YÖK'ün de düzenleyici herhangi bir işlemde bulunmaması, öğrencilerin kaderini rektörlerin iki dudağı arasında bıraktı. Kanun gereği 18 Mayıs'a kadar başvuru yapmış öğrencilere sınav hakkı vermesi gereken üniversiteler, pasif direnişe geçerek, sınavları bu yıl açmalarının mümkün olmayacağını belirtip, öğrencileri beklemeye aldılar.

TBMM neden çıkardı ki?

Öğrenci affı için yaklaşık 1 yıl boyunca Meclis'te mekik dokuyan öğrenci grubunun temsilcisi Hakan Aşık, üniversite yönetimlerinin kanunda olmamasına rağmen uygulamayı bir yıl sonraya ertelediğini ve yasayı kendi istedikleri şekilde uyguladıklarını söyledi. Bir kaç iyiniyetli üniversite dışında, üniversitelerin bir çoğunda arkadaşlarının 1 yıllık bekletme kararından şikayetçi olduklarını belirten Aşık, "Biz uzun süre af için uğraştık. Çok arkadaşımız psikolojik tedavi görme aşamasına geldi. 5 yılın sonunda siyasiler sesimizi duydu affa kavuştuk derken, bu sefer de üniversitelerin engellemeleri çıktı. Uygulanmayacaktı da neden TBMM bu yasayı çıkardı ki?" diye tepki gösterdi.

İstanbul'da örnek olmalı

Üniversitelerin kimi arkadaşlarını sevindirirken, kimilerini hayal kırıklığına uğrattığını anlatan Aşık, "Karadeniz Teknik Üniversitesi, Selçuk üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nin gösterdiği kolaylığı diğer üniversiteler öğrencilerinden niye esirgiyor?" diye sordu. Aşık, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) okuyan arkadaşlarının bir kısmının af sınavlarına alınacağının açıklandığını belirterek, "Arkadaşlarımız aynı aftan faydalandıkları halde bir kısmına 1 yıl sonra gelmeleri söylenmiş. Dilekçeleri kabul edilip aynı kanundan faydalandıkları halde üniversite yönetimi bu haksılığı göz göre göre uyguluyor. YÖK'ün de bu haksızlıklara seyirci kalması çok ilginç ve acı" diye konuştu.

Aşık, İstanbul Üniversitesi'nin ise 2000 affından faydalanmış olanların da başvurularını kabul ederek örnek bir uygulama sergilediğine dikkat çekti.

Askerlik bilmecesi

Öğrenci affından faydalanmaya çalışan erkek öğrencilerin bir kısmının ise askerlik kargaşası ile karşı karşıya bıraktığını belirterek, "Af yasası ile askerlik yükümlülükleri 1 yıl tecil edilen arkadaşlarımız, üniversitelerinin aftan kaynaklanan haklarını 1 yıl sonraya bırakmaları neticesinde önümüzdeki yıl askerlik problemi ile tekrar karşı karşıya gelecekler. 1 yıl tecilleri yapıldı ama eğitim adına atılan adım yok henüz" dedi.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na geçici maddeler ekleyen öğrenci affı yasasına göre, halen askerlik görevini yapmakta olan adayların terhislerinden sonraki iki ay içinde müracaat hakları saklı bulunuyor.

Haber: Yakup Bulut
Kaynak: