BIST 9.491
DOLAR 34,57
EURO 35,91
ALTIN 2.997,66
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Üniversitelerin 918 bölümü boş kaldı

Üniversite yerleştirmelerinin en fazla boş kontenjanı fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerde oldu.

Abone ol

Türkiye genelinde 20 bin 735 programın 4 bin 107’si kontenjanını tam dolduramazken bunun 918’ine bir öğrenci bile yerleşmedi.

Devlet, Vakıf, KKTC ve yabancı ülkelerdeki üniversitelerinin hiç öğrenci yerleşmeyen programlarında toplam 9 bin 265 kontenjan bulunuyordu. Bu bölümlerin 209’u devlet, 385’i vakıf, 273’ü KKTC ve 51’i yabancı üniversitelere ait. Kontenjanların ise 978’i devlet, 3 bin 210’u vakıf, 4 bin 522’si KKTC ve 555’i yabancı ülkelerdeki üniversitelerde bulunuyor. Hiç öğrenci yerleşmeyen 385 farklı bölümün 310’nunu lisans programları, 75’ini ise önlisans programları oluşturuyor.

BURSLULAR DA BOŞ

Vakıf üniversitelerinde boş kalan programlar arasında bazı burslu programlar da yer aldı. Yüzde 75 burslu olup kontenjanı boş kalan programlar arasında matematik, turizm işletmeciliği, ekonomi, işletme, ekonomi ve finans, biyomühendislik, moleküler biyoloji ve genetik ile iş sağlığı ve güvenliği yer alıyor. Ayrıca bazı üniversitelerin KKTC vatandaşı adaylar için bazı bölümlerde ayırdığı 1-2 kontenjan da beklenen ilgiyi görmedi. Ankara, İstanbul ve İzmir’de bulunan üniversitelerin ayırdığı KKTC kontenjanları da büyük ölçüde boş kaldı.

Boş kalan lisans programlarından bazıları şöyle:

İşletme, bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, uluslararası ilişkiler, fizik, siyaset bilimi, uluslararası ticaret, sınıf öğretmenliği, inşaat mühendisliği, yazılım mühendisliği, sivil hava ulaştırma işletmeciliği, kimya, ekonomi, işletme yönetimi, iktisat, makine mühendisliği, ilköğretim matematik öğretmenliği, gıda mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik, bankacılık ve finans, fen bilgisi öğretmenliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, psikoloji, uluslararası işletmecilik, peyzaj mimarlığı, Avrupa Birliği ilişkileri, matematik, mimarlık, biyoloji, sağlık yönetimi, tarım makineleri, İngiliz dili ve edebiyatı, acil yardım ve afet yönetimi, pazarlama, otomotiv mühendisliği, halkla ilişkiler, İngilizce öğretmenliği, istatistik, su ürünleri mühendisliği, bankacılık ve finans, metalurji ve malzeme mühendisliği, hemşirelik, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, felsefe, şehir ve bölge planlama, moda ve tekstil tasarımı, tarımsal yapılar ve sulama, toprak bilimi ve bitki besleme, iş idaresi, Alman dili ve edebiyatı, Rus dili öğretmenliği.