BIST 9.949
DOLAR 35,35
EURO 36,51
ALTIN 3.036,72
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Üniversitede önemli değişiklikler

Rektörlerin gelirlerine tırpanlanıyor. Üniversitelerde tam zamana geçiliyor. Mesai saatlerinde değişiklikler var.

Abone ol

Rektörlerin brüt maaşı artı döner sermaye işletmesinden alacakları pay, Yükseköğretim Kurulu Başkanı'nın brüt maaşından fazla olamayacak.

Üniversite hastanelerinde hastadan alınan, öğretim üyesi farkı kaldırılıyor. Öğretim üyeleri tam zamanlı statüye geçirilirken, döner sermayeden alacakları paylar farklılaştırılıyor.

Yeni uygulama ile öğretim üyeleri döner sermaye ile birlikte maaşlarının azami 8 katı kadar maaş alabilecek.

YÖK Başkan Vekili İzzet Özgenç, YÖK Genel Kurulu öncesinde eğitim muhabirlerine açıklamalarda bulundu. Özgenç, üniversitelerde tam zamana geçilmesi ile ilgili YÖK Genel Kurulu'nda mutabakata varıldığını kaydetti.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, YÖK Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenleme ile birlikte, rektörlerin bürüt maaşı artı döner sermaye işletmesinden alacakları payın, Yükseköğretim Kurulu Başkanı'nın brüt maaşından fazla olamayacağını söyledi. Özgenç, "Daha önce böyle bir düzenleme yoktu. Yeni geliyor." dedi.

MESAİ SAATLERİ

Üniversitede yönetim görevini üstlenen kişinin, mesai saati dışında döner sermaye işletmesi üzerinden dışarıya hizmet verebileceğini aktaran Özgenç, "Mesela, Tıp Fakültesi öğretim üyesi rektör ise, döner sermaye işletmesi üzerinden mesai saatleri dışında hizmet verebilecektir. Bu para, buna dahil değil. Orada verdiği hizmete bağlı olarak alabileceği paradır." diye konuştu. Özgenç, yönetim görevi yapan kişilerin, mesai saatleri içerisinde döner sermaye işletmesi üzerinden dışarıya hizmet veremediğini aktardı.

Yapılması öngörülen değişiklik ile birlikte, mesai saatleri dışında, hafta sonu da dahil, döner sermaye işletmesi üzerinden dışarıya hizmet verilebileceğini dile getiren Özgenç, "Yani siz, Cumartesi- Pazar günü bir tıp fakültesi hastanesinin kapısını çaldığınızda, orada bir öğretim üyesine muayene olabileceksiniz, oradan bir hizmet alabileceksiniz. Mesai saatleri dışında hizmet veren öğretim üyesi, mesai saatlerinde aldığı paranın yüzde 50 fazlasını alacak." şeklinde konuştu.

TAM ZAMANLI STATÜ

Özgenç, üniversitelerde tam zamana geçilmesi uygulamasının yalnızca tıp fakülteleri ile sınırlı kalamayacağını, tüm öğretim üyelerinin kısmı zamanlı statüden tam zamanlı statüye geçirileceğini ve döner sermaye üzerinden dışarıya hizmet verebileceğini aktardı. Özgenç, üniversitelerde kısmı zamanlı statüde çalışan yaklaşık bin 300 öğretim üyesi bulunduğunu dile getirdi.

YÖK Genel Kurulu'na mutabakata varılan metnin, aynı şekilde kanunlaşması halinde üniversitelerdeki öğretim üyelerinin artık kısmi statüde çalışamayacağını kaydeden Özgenç, "Hepsi, tam gün statüsünde çalışacak. Sadece tıp akültesi veya hukuk fakültesi öğretim üyeleri değil, tüm alanlarda dışarıya hizmet verilebilecek." dedi.

Uygulamanın hayata geçmesi ile birlikte tıp fakültelerinde çalışan öğretim üyeleri için "artık muayenehane diye bir kavramın olmayacağını" söyleyen Özgenç, hastadan alınan öğretim üyesi farkının da kalkmış olacağını anlattı. "Sağlık hizmetini alanlar bakımından, sağlık hizmetini kimde alırsa alsın, sağlık hizmetinin karşılığında ödeyeceği para aynıdır." diyen Özgenç, "Yani sağlık hizmetini aldığım kişi profesör diye- şu andaki kurgu- veya doçent diye daha fazla para vereceğim diye bir şey söz konusu değil. Ama, bir profesör, döner sermaye işletmesinden, doçente nazaran daha fazla pay alacaktır. Yani, sağlık hizmetini verenler bakımından, döner sermaye işletmesinden alacakları payda farklılık var. Ama sağlık hizmetinden yararlananlar bakımından, hizmetten yararlanmada, hizmeti aldığı kişi ister profesör olsun, ister doçent olsun, ister uzman olsun ilave bir para ödemesi veya farklı bir para ödemesi söz konusu olmayacaktır. Vatandaşın ödeyeceği para aynı, ama öğretim üyesi döner sermayeden ilave bir para alacak." şeklinde konuştu.

Özgenç, "Bu uygulama maaşlara ne şekilde yansıyacak?" şeklindeki soru üzerine ise, "Net maaşının sekiz katı kadar bir para alabilecektir ,gösterdiği performansa göre. Mesai saati dışında olursa, 12 katına kadar çıkabilir. Bu sizin performansınıza bağlı. Teorik olarak imkan, net maaşın 12 katına kadar. " dedi.

YENİ DÜZENLEME İLE MAL SATIŞI DA MÜMKÜN OLACAK

Yeni düzenleme ile birlikte mal satışının da mümkün olabileceğini aktaran Özgenç, şöyle devam etti: "Mesela bir Ziraat Fakültesi düşünün. Ziraat Fakültesi'nin uygulama alanı olarak bir arazide ürün üretilmiştir. Bu ürünlerin satışından elde edilen gelir, döner sermayeye gelecektir. O ürünün elde edilmesinde görev yapan tüm öğretim elemanlarına bir pay ödenmesine imkan tanıyoruz. Ya da bir meslek yüksek okulu düşünün. Bünyesinde bir atölye var. O atölyede öğretim faaliyeti icra edilirken bazı ürünlerde üretilmiş olabilir. Üretilmiş olan bu ürünlerin, piyasada satılması sureti ile bir gelir elde edilmesi söz konusu olacak. Elde edilecek bu gelirin, o üretim faaliyetine, o öğretim faaliyetine katkıda bulunan kişiler arasında adil bir şekilde bölüşümünü sağlayan bir sistem getiriyoruz."

Bu sayede, üniversitelerin kendi imkanları ile kaynak oluşturabileceğini kaydeden Özgenç, "Aynı zamanda öğretim üyeleri sadece maaşa bağlı olarak çalışmayacak, performansa dayalı gelir de elde edebilecek." dedi.

Mevcut sistemde, tıp fakültesi dekanlarının döner sermayeden pay alabilirken, başka fakülte dekanlarının pay alamadığına değinen Özgenç, "Rektör, rektör yardımcıları, üniversite genel sekreteri, tıp fakültesindeki başhekim, hastane müdürleri, diğer fakültelerin dekanları, meslek yükseokullarının enstitülerin müdürleri gibi yönetim kademelerinde görev alan kişilerin döner sermayeden adil bir şekilde pay alabilmelerine imkan tanıyoruz." şeklinde konuştu.

Döner sermaye işletmesi üzerinden dışarıya hizmet verilebilmesi çin teknik alt yapıya ihtiyaç duyulduğunu aktaran Özgenç, döner sermaye işletmesinde toplanan paranın belli bir yüzdesinin bu amaç için kullanılacağını aktardı. Bu noktada fakülteler arasında ayrıma gittiklerini anlatan Özgenç, "Mesela, tıp fakültesi için kabul edilen yüzde ile hiçbir sarf malzemesine ihtiyaç duymayan hukuk fakültesi için kabul edilen yüzdeyi birbirinde ayırdık. Mesela, tıp fakültesinin döner sermaye işletmesinin hesabında toplanan paranın yüzde 35'i araç, gereç yani teknik donanım ve sarf malzemesi temini için ayrılıyor. Hukuk fakültesi döner sermaye işletmesinde toplanan paranın yüzde 10'u ayrılıyor." dedi.

DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİNDE TOPLANAN PARANIN YÜZDE 5'İ BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR İÇİN KULLANILACAK

Özgenç, döner sermaye işletmelerindeki paranın yüzde 5'inin rektörlük bünyesinde bilimsel araştırma projelerini teşvik amaçlı olarak oluşturulan fonda toplanacağını kaydetti. Özgenç, "Bu üniversitelerin bilimsel araştırmaları teşvik etmesini sağlayacak bir fon kaynağı olarak kullanılacaktır." ifadesini kullandı.

Döner sermaye işletmesi bünyesinde toplanan paranın büyük bir kısmının vergiye gittiğini belirten Özgenç, şöyle devam etti: "Mesela hukuk fakültelerinde dışarıya hizmet verdiğinizde aldığınız paranın yüzde 70 küsuru vergiye gidiyordu, yüzde 26'sı öğretim üyesine ödeniyordu. Bu da öğretim üyelerini hukuk dışı bir yola itiyordu. Mesela kişiler, gerçekte beş lira almışlardır ama üniversite yönetimine beyanda bulundukları miktar gerçekte aldıkları para değil. Kendilerini tatmin edecek miktarı elde edebilmek amacıyla daha düşük bir miktarı beyan ediyorlardı. Bu bir kötüye kullanma, yanlışlıktı. Bizim burada öğretim üyesini tatmin edici bir miktar pay almasını sağlamamız gerekir ki, bu tür sahteciliklerin, hukuk dışı uygulamalara sapmalarının önüne geçebilelim."

Söz konusu oranları, Maliye Bakanlığı'nın netleştireceğini ifade eden Özgenç, "Bizim maksadımız yüzde 85'lere kadar çıkmak." dedi.